22.01.2009 12:28    

admin
SORU: Hangi çizim programını tercih etmeliyim?

CEVAP:
Program tercihinde kesinlikle hangi sektörde çalıştığınız önemlidir.


Öncelikle işin hangi programla daha verimli yapılacağı ve o sektörde en çok hangi programların tercih edildiği çok önemlidir.

Konuyu tartışmaya açmak, kendi fikirlerimi ve tecrubelerimi paylaşmak adına bir kaç satır ekleyeyim.

Şöyle ki:

Elektrik ve mekanik tesisat projeleri için en iyi seçenek: AutoCAD LT / ZWCAD Standard yeterli olmaktadır. Bu sektörlerdeki firmaların tercihi de bu yöndedir.

Mimari çizimler için yelpaze daha geniştir: AutoCAD 2D/3D, ZWCAD professional plan, görünüşler ve 3 boyutla uğraşanlar için yeterli olmasına rağmen, daha iyi görselleştirme isteyenler 3ds max programına da ihtiyaç duyarlar. Ancak 3ds max programında ölçülendirmenin olmayışı ve ölçülü çizim yapmanın da oldukça zor oluşu yüzünden genelde AutoCAD-ZWCAD gibi temel çizim programları ile birlikte 3ds max kullanılır ki oldukça mantıklıdır.
Ayrıca mimari çizim konusunda Archicad programı da oldukça avantajlı, kolaylıklar sağlayan bir programdır fakat ülkemizde çok yaygın olarak kullanılmamaktadır.

Makina ve kalıp tasarımı çizimlerinde ise Solidworks daha avantajlı bir program olmasına rağmen henüz yeteri kadar yaygın kullanıma sahip değildir. Ayrıca Autodesk firması solidworks'e rakip olarak inventor programını pazara sunmuştur. Bu programların bazı hesap ve analiz modülleriyle autocad/zwcad gibi temel çizim programlarıyla kıyaslanmayacak üstünlükleri vardır.

Bunların dışında daha pek çok branşlaşmış program olsa da ülkemizde gerek firmalar gerekse kullanıcılar açısından genel kavramlar daha çok tercih edildiğinden diğer programlar çok fazla kullanıcıya erişememiştir.

Dolayısıyla neye ihtiyacınız olduğunu ve sektörünüzde en çok neyin tercih edildiğini iyi belirlemelisiniz.
Sadece adını çok duyduğunuz için program seçimi yapmak doğru değildir.

admin (12.05.2018 09:13 GMT)

16.02.2010 08:00    

selcuk_fatih
Ben bir şeyi merak ediyorum autocad kullanıyorum 3 boyut ve 2 boyut olarak ancak catia adında program var 3 boyut olarak oldukça kapsamlı bir program acaba hangisini tercih etmeliyim?

admin (12.05.2018 09:10 GMT)

16.02.2010 11:22    

yazgunesi
Öncelikle konuya Autocad üzerinden giriş yapalım..

Bizlerin yada birçok kişinin bahsetiği Autocad piyasada kullanılan klasik Autocad versiyonudur. Klasik versiyon derken kendi bünyesinde kütüphane, extra mühendislik modülleri gibi şeyler bulundurmayan Autocad versiyonudur... Bahsettiğim bildiğiniz Autocad versiyonudur. Şüphesis olarak Autocad 2009 daha gelişmiş özelliklere sahiptir 2004 versiyonuna göre, özellikle 3 boyut konusunda..

Elektrik söktörüne yönelik bahsettğimiz program Autodesk Autocad Electrical versiyonudur.
Mimari sektöre hitap eden Autodesk Architectural Desktop programıdır.
Makina sektörü söz konusu olduğunda Autocad Mechanical programından bahsedilir.

3 boyutlu programlar yapı itibarıyla birbirine çok benzemektedir.. Bu programların komut işleyiş tarzının temelinde Autocad 3 boyut komutları büyük benzerlik göstermektedir.

3 boyut programlarından Solidworks'un kalıpçılık sektörüne hitap etmesine karşın makine sektörüne de çok uygun bir 3 boyutlu programdır.Solidworks'un çok kolay bir program olduğu söylenir. Bu doğru olmasına karşın kısmen de yanlış bir ifadedir. Solidworks ile iş yapmak için kolay olmasına karşın, 100 - 250 parçalı makina montajları kişiyi biraz zorlayabilir.

Catya programı daha ziyade ucak sanayine hitap edmesine karşın, makina ve kalıpçılık sektöründe de kullanılır.Catya çalışma sistemi Solidwork'e nazaran daha detaylı iş yapma tarzı vardır.Bi anlamda daha parametrik bir programdır.Böyle diyorlar yani..

Autodesk İnventor programı, Solidworks Catya gibi 3 boyutlu bir programdır. Genellikle makina sektörüne daha çok hitap eder. İnventor'un en büyük artısı hazır kütüphanesinin bulunmasıdır makinacılar için..

Kütüphane diye bahsettiğimiz şey aslında ''standart parça kütüphanesi'' dir. Bu arada Solidworks'te de standart parça kütüphanesi de vardır 3 boyutlu olarak..

Bir makinacının Autodesk İnventor kullanması demek, klasik Autocad, Autocad Mechancal, Autodesk İnventor kullanması demektir..

3d max ile çizilen projelerinize görsellik katabilirsiniz. Render sunum vs. yapmak.. Zwcad konusunda da Admin dediklerine katılıyorum..




Daha önce forumda yazdığım bazı yazıları editleyerek buraya ekleyim :


Autocad size kalıpçılık konusunda parçaların detay sayfalarının oluşturulmasında gerekli olur, kalıp modelleme, dişi erkek kalıp ayırma işlerinde 3 boyutlu özel bir program kullanmanız gerekecektir..

Kolay olduğu için tercih edebileceğiniz 3 boyutlu program % 85 ihtimalle Solidworks'tur.İleri seviye işleri olarak unigraphics NX 4.0 kullanmanız gerekebilir.Eğer otomotif sektörü işleri falan sözkonusu ise catya kullanmanız daha sağlıklıdır..

Autocad'te çizilen projeleri Solidworks'te tekrardan yaparak proje kontrolü bir şekilde gerçekleşiyor. Oluşturulan 3 boyutlu objelerin yapısını, çalışma sistemini algılamak, 2 boyutlu projeye göre bir başka güzel duygu.Günümüzde yeri geldiğinde Autocad haricinde özel teknik yazılımlara ihtiyaç duyuyoruz.Sektöre göre seçtiğimiz yardımcı yazılımların ismi ve içerik yapısı değişiyor doğal olarak.

Günümüzde 3 boyutlu programlar olarak imalat sektöründe Solidworks haricinde Catya, Unigrafix Nx serisi, Solidedge, Proenginer, Autodesk İnvertor, Mechanikal Desktop gibi yazılımlar mevcut.. Bu yazılımların son versyonları insanın iş yapma iştahını kabartacak kadar eşsiz bir şaheserdir.. Her programın birbirine göre üstünlükleri olduğu gibi komutsal kullanım farkları da mevcuttur.Mesala Autodesk İnvector büyük montajlı sistemlerin oluşturulmasında Solidworksten daha verimli bir yazılım.Fakat autodesk inventor'un kulanımı Solidworks'e göre birazcık daha zordur..

Bildiğim kadarıyla bu 3 model konusu tartışılmaya doyamayacak kadar çok geniş bir konudur.
3 boyut olayının mazisi yaklaşık olarak Autocad 14 zamanında başlıyor.Autodesk firması Autocad 14 versiyonunun kullanıldığı zamanlarda Mechanikal Desktop 2.0 diye bir program çıkardı.Bugünkü bildiğiniz MDT6 (Mechanical Desktop 6) versiyonunun eski hali yani.İşte bu Mechanikal Desktop'ta sunulan yenilikler bugünkü 3 boyutlu yazılımların yapı taşları atıldı.Bu zamana paralel olarak EDS firması Solidworks 98 versiyonunu kullanıma sundu.Asıl tarihi büyük gelişme Mechanical Desktop 4.0 Power Pack versiyonu ile gerçekleşti.Standart parça kütüphanesi, 3 boyut modellemede yeni kullanışlı komutlar vs. vs. kullanıcının alışık olmadığı büyük yenilikler gerçekleşti. Tabi bu arada rakip firmalar da hiç boşta durmadılar...EDS firması Catya'yı satın aldı, Autodesk firması tek çatı altında Autocad , Autocad Mechanikal'ı, İnvertor'u tek bir pakette toplayarak kulanıcıya sundu.Bu zamana paralel olarak Unigrafix NX serisini çıkartı.Proenginer de yeni çagın gereklerine uydu..Gün geçtikçe 3 boyutlu yazılımlar daha da gelişmektedir..

yazgunesi (16.02.2010 21:51 GMT)

17.02.2010 12:11    

seldamhc
Belirtmiş olduğunuz CAD programlarının haricinde size işinizi oldukça kolaylaştıracak bir cad programı tavsiye ediyim. Mimari ve endüstriyel ürün tasarımlarında kullanılmak üzere Vectorworks adlı bir CAD programı mevcut. Program elde edilen çizimlerin 3 boyutlu olarak sunumundan üretim çizimlerinin elde edilmesine kadar bir çok konuda kolaylık sağlıyor. Bunun haricinde Vectorworks Interiorcad adlı program mobilya tasarım ve üretim kısmını temsil ederek ürünün tasarımından, maliyet ve kesim listelerinin çıktısına kadar bir çok veriyi size otomatik olarak çıkarıyor. Size düşen sadece istediğiniz objeyi oluşturmak.
Interiorcad ile 3ds max'da olduğu gibi gerçekçi sunumlar hazırlanabilir, Autocad programında olduğu gibi ölçülendirme ve ürün teknik detaylarını oluşturabilirsiniz.

02.01.2011 12:09    

feyizu
Sevgili dostlar merhabalar;

Öncelikle tüm üyelerimizin yeni yıllarını kutluyor sağlık,mutluluk ve başarılarla dolu geçmesini temenni ediyorum.

Dostlar ben Mak.Müh bir apt. yöneticisiyim..Apartmanımızın dış cephe mantolama işini yaptıracağım ve bu iş için 6 ayrı firmadan teklif aldım ve gördüm ki bizim apartmanın 6 ayrı dış cephe yüz ölçümü varmış :-) Bende bu işi kendi işini kendin gör mantığıyla çözmeye karar vererek apartmanın tümünü ölçülendirdim..şimdi de bu ölçüleri çizime döküp her teklif verenin kolayca anlayabileceği bir çizim oluşturmayı planlıyorum.
Cetvel kalem de yapabilirim ama bilgisayarlı ücretsiz bir çizim programı bulabilmeyi umud ediyorum.Aslında BizimCAD isimli programın betasını indirdim ama nedense exe.si oluşmadı ve çalışmadı.
Sizlerden ricam bana tercihan Türkçe çok da profosyonellik gerektirmeyen bir program önermeniz.Amacım apartmanımızın dış cephelerini ölçekli çizmek ve boyutlandırmak..bir de yüzey alanı hesaplaması yapar ise harika olur.

İlgilenen dostlara şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Sevgiler,saygılar.

26.02.2011 20:30    

smt.sahin
Ben karabük üniversitesi 4. sınıf tasarım öğrencisiyim. Arkadaşların yorumlarını okudum.
Her kullanıcı öncelikle çalışacağı sahayı göz önünde bulundurarak program seçimi yapmalıdır. Bunun ardından programın arayüzü, pratikliği de kullanıcının program seçiminde belirlediği kriterlerdir. Türkiye piyasasında ucuzluğu sebebi ile solidworks programı kalıp sektöründe orta çaplı firmaların ve daha küçük çaptaki işletmelerin tercih ettiği bir programdır. Şunu belirtmek isterim ki tüm programlarda hemen hemen her istediğinizi yapabilirsiniz ama programı kullanmaya başladığınızda program profesyonelliğini sizlere hissettirmelidir. Kalıp sektörünün baba diye tabir edebileceğimiz programı unigraphics tir. Bu program modelleme de çok üstün olduğu gibi imalatta da eline hiç bir program su dökemez. Catia isimli program otomotiv sanayinde kullanılır daha çok. Bu sebeple Bursa'da çalışacaklar catia yı tercih edebilirler. Kalıp sektörü ve endüstriyel tasarımlarda kullanılan diğer bir profesyonel programda proenginner'dır. Unigraphics, catia ve proengineer programların babası niteliğindedir. Ve her birinin kullanımı birbirine göre farklılık içerir. Solidworks tadında ve daha kaliteli olan bir program ise autodesk ürünü olan Inventor'dür. Bu program daha çok mekanik tasarımlarda, sac metal ve konstrüksiyon sahalarında kullanılır. Hem arayüzü ile ve hemde autodesk garantisi olması sebebiyle solidworks ten daha profosyonel bir kullanışı vardır. Analiz programlarında ansys öğrenmesi zor ve en kaliteli programdır. Autocad i saymıyorum çünkü artık autocad kullanamayan yok denecek sayıda. Gemi inşaat sanayiinde rhino isimli bir program kullanılır ki bu program tahmin edilenden daha büyük işler yapacak kapasiteye sahiptir. Yüzey modellemede güzel bir programdır.

Bence programın profesyonelliği yüzey modelleme yönleriyle ele alınmalıdır en azından ben öyle değerlendiriyorum. Artık herkes katı model yapabiliyor ve bu sebeple tüm programların katı modelleme komutları birbirinden çok farklılık göstermez. Daha söylemek istediğim çok program var ama bu programlar en iyileri. Özellikle en başta söylediğim unigraphics, catia, proengineer isimli programlarından en az birini her tasarımcının öğrenmesinin zorunlu olduğunu düşünüyorum.

admin (12.05.2018 09:08 GMT)

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 0.895 saniye - Sorgu: 59 - Ortalama: 0.01516 saniye