17.08.2008 09:04    

coco1985
Merhaba arkadaşlar sıfırdan bir makine maliyet analizi nasıl yapılır?

17.08.2008 09:51    

mehmetilker
MALİYET HESABI
Genelde parça maliyetinin sınıflandırılması birçok kriterlere göre yapılır. Parça maliyetini, sabit maliyet ve değişken maliyet olarak iki gruba ayırabiliriz.
a) Sabit Maliyet:Tezgah, tesisat (su, elektrik), bina amortismanları, faiz ve kredi faizleri, sigorta gibi masrafları kapsar. Sabit maliyetin belirli bir zaman diliminde sabit kaldığı düşünüldüğünde; sabit maliyet, geçerli olduğu zaman dilimi içerisinde üretilen parça sayısına bölünürse, bir parça üzerine düşen sabit maliyet payı bulunur. Parça sayısı arttıkça bu maliyet azalmaktadır.
b) Değişken Maliyet: Değişken maliyet parça sayısıyla direkt olarak bağlantılıdır. İşçilik, işçilik sigortası, malzeme, diğer imalat masrafları, enerji ve yardımcı malzeme masraflarını kapsar.
Bu iki maliyet bir araya getirilirse parça maliyeti bulunmuş olur.
BİR PARÇANIN MALİYETİNİ OLUŞTURAN KRİTERLER [1]
- Malzeme Maliyeti (KU) : Hammadde, yarımamul maliyetleri.
- İşçilik Maliyeti (KL) : İşçilik ücretleri, personel ve yönetici maaşları, sigorta primleri, vergiler, harçlar.
- Tezgah Maliyeti (KM) : Amortismanlar ve faizler.
- Takım Maliyeti (KW) :
- Hazırlık Zamanı Maliyeti (KH) : Parça resmini inceleme, tezgah ve takım ayarlama, CNC tezgahlarda programlama maliyeti.
- Takım Değiştirme Maliyeti (KWW) :
Buna göre parçanın toplam maliyeti;
K= KU + KM + KW + KH + KWW şeklinde ifade edilir.
Malzeme Maliyeti (KU) :Malzeme imalata hammadde veya yarımamul olarak girmekte ve kaldırılan talaş miktarı kadar bir kayıp ile bitmiş parça olarak çıkmaktadır. Hesaplamalarda kullanılacak malzeme maliyeti, malzemenin firmaya giriş fiyatı olarak alınmıştır.

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 0.55 saniye - Sorgu: 44 - Ortalama: 0.01251 saniye