03.03.2007 08:20    

ressamnihal
Slm arkadaşlar...Bir bina projesi çizerken,kolonların nerelere konulabileceğinin hesabını pilyelere göre mi hesaplıyıp buluyoruz..Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler...:satisfied

03.03.2007 10:55    

byazici_8181
genelde kolon koyma işi mantık işidir köşelerden başlanır.. sonra aks düzleminde digerleri atılır.. zaten sen atsanda o inşaat mühendisinin görevi seninkinin yerlerini degiştirebilir veya ebatlarıyla oynayabilir.. projene bağlı..

03.03.2007 13:22    

ressamnihal
hmmm..yani nasıl çizdiğimin bir önemi yokk...çok teşekkür ederim...


Zahmetsiz bal alınmaz.

03.03.2007 13:52    

ressamnihal
elbetteki bünyamin kardeşim...Sadece aklıma takılan bir konuydu fikirlerinizi almak istedim...kimseye iş bırakmamak gerek tabiki,tecrübeler bizi geliştirecek,eleştireceğiz ama eleştiri de alacağızki kariyerimiz için yeni bir ufuk açalım...
Yorumların için sağol...

Tecrübe,kazanılarak öğrenilir:yes

03.03.2007 14:07    

byazici_8181
bünyamin yanlış düşünüyorsun.. böyle bir olay yok inşaat mühendisine iş bırakmamak da ne demek:) adamın işi o zaten! mimarın işi başka inşaat mühendisinin.. bir mimar ne yaparsa yapsın kolon hesabını mutlaka inşaat mühendisine yaptırtmak zorunda.. bencede herkez kendi işini yapabilecegi en iyi işi yapıp diger işleri branş sahiplerine bırakmalı.. fikir açısından istedigin kolon düşündügün yerleri belirtirsin.. ama öle bir düşünceyi kabul etmiyorum...

03.03.2007 14:15    

byazici_8181
:) ben zaten ne dedim anlatmak istediginle yazdigin şey farklı oldu demedim mi:) elbette bir mimar ben tasarladım diyebilmesi için kolonların yerinide atabilmeli.. yapamıyorsa eksiklik vardır çalışması gerekir..

04.03.2007 10:10    

celebra
en mantıklı yaklaşım mimari taslağınızı hazırladıktan sonra çalışacağınız inşaat mühendisinden sistemin yaklaşık kolon ve kiriş yerleri ve boyutlarını belirlemesini istemektir.
bu işlem tecrübeli bir inşaat mühendisinin en fazla yarım saatini alacaktır. (ortalama büyüklükteki bir proje için)
mimari taslak aşamasında yaklaşık taşıyıcı sistem yer ve boyutlarını inşaat mühendisinin belirlemesi, mimarın işini de kolaylaştırır ve sonradan mimari görünüm açısından sorun çıkması da engellenmiş olur.

04.03.2007 13:45    

freemust
Selamlar;
Binada kolon isi projede cogu zaman onemsenmeden yapilir. Utanarak soyluyorum; bazi mimar arkadaslar projeyi cizer ve insaat muh. ile hic gorusmeden projeyi statik icin hazirlatirlar. Kolon boyu uzun oldugu icin dairelere girilmedigi yada kolon yeri yanlis oldugu ve sonradan konan kolon da kontrol edilmedigi icin yatak odasindan girilen wc-banyo ve daha neler....

Bir mimar iki yil mukavemet statik ve betonarme okur. Bu dersler insaat muh. ile hemen hemen aynidir. Yani mimar kolon yerlerini yerlestirebilecek on bilgiye sahiptir. Peki, proje nasil hazirlanmali: Proje cizilirken once taslak hazirlanir. Mimar on calismasini yapamali ve insaat muh., mak, muh., elektirik muhendisi ile taslak uzerinde gorusmelidir. Ve daha sonra da diger muh.lerce cizilen uygulama projelerini de takip etmelidir. Mimarlar sadece mimari projelerinden sorumlu degildir. Mimarlar, orkestralarda ki sefler gibi bir bina projesinin sefleridir. Eger bunlar goz ardi edilirse, binalara girilemeyen daireler, kullanilamayan wc-banyolar ortaya cikar.

04.03.2007 19:26    

bykoc
arkadaşlar ben inşaat mühendistiyim .her ay 3-5 farklı bina projesi çözüyorum .arkadaşın sorusuna cevap olarak bir mimar müteahit yada işi aldığı kişinin arsasının üzerine yapılacak binanın işi aldığı kişinin isteklerine ğöre tasarım yapmakla yükümlüdür. ve genel mantık mimarın evi talep eden kişinin istediği özellikte tasarım yapmasıdır . arsanın lokasyonu na göre istekler değişmektedir örnek olarak cadde üzerinde 7 katlı altı dükkan olan bir inşaanın tasarımın da müteahit dükkanı olabildiğince geniş ister . mümkünse hiç kolon olsun istemez :) .mimar da isteğe bağlı olarak mümkün olan ölçülerde bir kolanlama yapmaya çalışır .fakat çoğu zaman bu kolonlama istenilen sağlamlıkta bir yaklaşım olmaz .
soruyu soran arkadaşa önerim kolonlamayı yaparken bir inşaat mühendisiyle çalışması.
bunun sebebide mimari sebeblerden dolayı en son kocaeli depremin de de olduğu ğibi binlerce insanın hayatına mal olması .lütfen yanlış anlaşılmasın mimari sebebler binaların yıkımının tek sebebi değil ama benim ğördüğüm en büyük sebeblerden birisi.

size kısaca bir örnek vereyim eğer ilğilenen arkadaşlar varsa .bir yapı denetim şirketin de aynı zaman da proje kontrol ediyorum .proje kontrol etmek yapmaktan daha zor sebebi tamam hakim olmanız gereken şartnameler bilğisayar la yarışabilecek elle hesap yeteneği ve sistem davranışını deprem de modelleme yapacak bir 3 boyutlu düşünme .11 katlı bir iş merkezi projesi ile karşılaştım bu hafta mimar aynen dediğim gibi hiç kolon istememiş ve ünlü bir mühendis olabildiğnce iyi bir çözüm yapmaya çalışmış fakat durum o kadar kritikleşmiş ki şartnamelerin bazı maddeleri sağlamıyor .ve depremde yapı tehlikede .tabii 4 sayfalık bir raporla geri giden ve 3 aylık bir çalışma yeniden revize .

arkadaşlar bunları şundan yazıyorum yukarda soruyu soran arkadaş sanırım yeni bir mimar yada bir ofiste çalışıyor .
tasarım yaparken lütfen bu tasarımı nasıl taşıtırım sorusunu kendinize bir sorun ve bir mühendisle taşıyıcı sistem oluşturun.

07.03.2007 09:15    

ressamnihal
bykoc;
çok sağol tşk ederim açıklamaların için...Böylece biraz olsun aydınlanmış oldum...:D


Zahmetsiz,bal alınmaz

29.03.2014 15:39    

maxera
selam ben taş bina yapımı hakkında bilgi almak istiyordum... taş binada kolan kaçlık yapılmalı ve mesafesi ne kadar olmalı, misal 400 metrekare 3 katlı bi bina için.

11.01.2022 16:23    

mesuttasar
Her ne kadar statik alanında bir kariyer yapmamış olsam bile, okul döneminden hatırladığım ve bence işin ana mantığı, kolonların, binanın ağırlık merkezi ile kolonların rijitlik merkezinin birbirine çok yakın bir şekilde (ara mesafenin en fazla 50 cm olması) olacak şekilde konumlandırılması gerekliliğidir.

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 1.357 saniye - Sorgu: 74 - Ortalama: 0.01834 saniye