05.12.2006 08:26    

yazgunesi
Solidworkste 3 bölüm vardır: 1) part 2) assembly 3) drawing

1) Part bölümü: Part bölümünde parçalar 3 boyutlu katı model şeklinde oluşturulur.Oluşturulurken çalışma düzlemi seçilir ve sketch açılır.

2) Assembly bölümü: Tek part dosyasının yada çoklu part dosyalarının bir arada toplandığı montaj dosyasıdır.Part dosyalarını assambly içine atar üniteleri komple montaj yaparız.

3) Drawing bölümü: Detay bölümüdür.Yani part veya assembly deki yapıların detaylarını çıkardığınız bölüm. 3 görünüş çıkarma ölçülendürme kesit alma yapılacak bölüm.

Çalışma sisteminin izahı:

Solidworkste autocad teki gibi benzer ikonlar vardır.Ekranın sol kısmında soy ağıcı görürüz yani Feature Maneger.
Bu soy ağıcında plane denilen sanal düzelemleri görürüz, top left right diye yazar üzerinde.Bu planeler ekranın ortasında da gözükür soldaki soy ağıcı menüsüne tıkladığımızda.Bu planelerin birtanesini seçer üzerine sketch açarız.Yani çalışma düzlemi tanımlarız başlangıç olarak.Sketch autocadteki gibi 2 boyut komutlrının
bulunduğu tolbar sistemidir.Açtığımız skech içine daire dkdörtgen gibi şekller çizdikten sonra Features tolbarına geçiş yaparız.Features tolbarı ile extrude revolve gibi işlemleri gerçekleştiririz.Çalışırken ilk etapta çalışma düzlemi üzerine sketch açtıktan sonra katı yapı oluşturunca bu yapının üzerine yine sketch açarız.Gelelim plane konusuna ilk etapta ( left rigt top plane'leri) tanımladığımız çalışma düzelmeleri dışında solidwork'sun içinde özel plane oluşturma sistemi vardır.Yani Referance Geometry tolbarı üzerinden istediğimiz planeleri açarız.Bu özel planeler açılı mesafeli olabilir..Oluturduğumuz katı model parçası birden fazla dosya oluşturduktan sonra assembly kısmına geçer onları orda toplarız.Parçalar birbirine montajlanması için mate denilen bağı yapısı kullanılır.Yani delik deliğe, yüzey başka bir parçanın yüzeyine yapıştırılır,aralarındaki mesafe tanımlanır.
Assembly veya part dosyalarını drawing kısmına attımızda detay çıkarırız.Yani 3 görünüş çıkarma,yandan bakış, üsten bakış, soldan sağdan bakış çıkarma, kesit alma, ölçülendirme işlemini gerçekleştirilir.

Bu soy ağıcının en önemli özelliği yapılan işlemleri tek tek kaydetmesidir.Ondan sonra değiştirebiliriz..
Bir sistem, bina yada makine bütün parçaları ile tek bir Assembly dosyasında toplanmaz.Yapının üğnitelerini assembly olarak tek tek oluştururuz.Sonra bu oluşturulan assambly yapılarını tek bir assambly dosyası içine toplarız.Mesala alt şese, üst şase, tahrik üninesi, motor şasesi, profil ayaklar, sol sağ gövde için ayrı assembly dosyaları oluşturulur ve en son hepsi birtane assembly dosyasına toplanır.Bu olay çok parçalı yapı için izlenmesi gereken yoldur. Zira 10-15 parçalık montaj ünitesi yapmak kolaydır ve çoklu assambly dosyası yapmak zorunlu değildir.Fakat büyük yapılarda parça sayısı 350 den fala olunca işin içinden çıkmak zor oluyor...Bunların montajının yapısı birbirile ilişkilendirilmesi ilk başta nasıl bir yol izleyeceğimizi düşünmemiz gerekiyor.

admin (20.12.2017 22:24 GMT)

11.02.2009 14:03    

speet
hanı nerde vıdeo olmaz ama böyre arkadasım

11.02.2009 21:00    

yazgunesi
Solidworks konusunda henüz video hazırlanmadı. Ama daha önce link verildi videolu ders için.

admin (20.12.2017 22:23 GMT)

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 0.505 saniye - Sorgu: 48 - Ortalama: 0.01053 saniye