28.11.2006 13:48    

mehmetakca
OSYM Baskani Prof. Dr. Unal Yarimagan, 2007-Ogrenci Secme Sinavi’na (OSS) basvurularin subat-mart aylarinda alinacagini belirterek, basvuru, icerik ve yerlestirme kosullari acisindan 2007-OSS’nin 2006’dakinden farkli olmayacagini bildirdi.

Yarimagan, OSS basvurularinin gecen yil internet uzerinden alinmaya baslandigini animsatarak, bu teknik imkanin kolaylik sagladigini anlatti. Bu kolaylik nedeniyle onceki yillarda oldugu gibi basvurulari erkenden almayacaklarini soyleyen Yarimagan, "Onceki yillarda kasim ayinda aldigimiz basvurulari, bu yeni teknoloji kullanimi nedeniyle subat-mart aylarinda aliyoruz.

2007-OSS icin basvurular subat ayinda baslayip, mart ayinda sona erecek. Ama
kesin tarihler henuz belli olmadi" dedi.
2007-OSS ile ilgili bir degisiklik olup olmayacagi sorusu uzerine Yarimagan,
bu konuda karar organinin YOK oldugunu animsatarak, "Su ana kadar bize ulasmis bir degisiklik yok. Bildigim kadariyla onemli bir degisiklik yok. Sinav ilkeleri ve kurallari acisindan gecen yilin aynisi olacak" diye konustu.

"SURADA ALINAN KARARLAR SADECE TAVSIYE NITELIGINDE"

Adaylarin "Degisiklik olacak mi?" diye meraklanmalarinin gereksiz oldugunu vurgulayan Yarimagan, sunlari soyledi:
"Milli Egitim Surasi’nda birtakim tavsiye kararlari alindi. Ben adaylara, bunlarin sadece tavsiye kararlari oldugunu, bu konuda yetkili organin YOK oldugunu ve YOK’un alinmis hicbir karari bulunmadigini, 2007-OSYS’nin gerek basvurular, gerek sinavin icerigi gerekse yerlestirme kosullari acisindan 2006’dan farkli olmayacagini belirtmek istiyorum."

2006 yilinda, kontenjanlarin buyuk bolumunun bos kaldigi animsatilarak,
bununla ilgili bir onlem alinip alinmayacagina iliskin soruyu Yarimagan, soyle yanitladi: "Bazi kontenjanlarin bos kalmasi bir miktar sistem degisikliginden, bir miktar da adaylarin sinavda tercihlerinden kaynaklandi. Bu ve benzer sorunlarin 2007 yilinda da yasanmamasi icin birtakim kucuk onlemler alinmasi dusunulebilir. Bu yil yasanan sorunun onumuzdeki yillarda yasanmamasi gerekir. Yasanmamasi icin adaylarin ve idare olarak bizim yapmamiz gerekenler var. O nedenle bazi kucuk degisiklikler olabilir ama bu degisiklikler adaylari ilgilendiren degisiklikler degil. Adaylar yine ayni sekilde sinava hazirlanacaklar, ayni konulardan sinava girecekler. Yerlestirme ayni bicimde yapilacak. Hangi adayin hangi programlara gidecegi degismeyecek. Kamuoyunda ’katsayi’ diye bilinen, adaylarin kendi alanlarindaki yuksekogretim programlarina gitmede onlara saglanan avantaj surecek.

Bu sistemin genel kurallarinda, genel ilkelerinde bir degisiklik olmayacak." Yarimagan, "adaylarin dikkat etmeleri gereken kurallari" anlatirken, bugunku sistemin adaylari kendi alanlarindaki programlara gitmeye yonlendirdigine isaret ederek, adaylarin bunun bilincinde olarak sinava hazirlanmalari gerektigini vurguladi. Yarimagan, "Bence okuluna devam eden, derste ogretmeninin anlattiklarini iyi ogrenen bir ogrenci, zaten kendiliginden sinava hazirlanmis oluyor. Sinav okuldakinden farkli bir konuda yapilmadigi icin sinava hazirlanmak zaten dersleri geregi gibi izlemek ve basarmak anlamina geliyor. Onu basaran buyuk olcude sinava hazirlanmis demektir" dedi. Bu yil oldugu gibi ucuncu bir ek yerlestirme yapilip yapilmayacagi sorusuna karsilik Yarimagan, "Olmamasi lazim. Onun icinde de ogrencilerin bilinclendirilmesi gerekiyor. Herkesin kendi alanindaki testlere cevap vermesi lazim" diye konustu.

"SURA, BELLI BIR KONUYA ODAKLANDI"

Yarimagan, 17. Milli Egitim Surasi’nin kendilerini ilgilendiren bolumlerini izledigini ifade ederek, soyle konustu:
"Acikcasi alinan kararlari dogru bulmuyorum. Ozelikle egitim acisindan dogru olmayan kararlar alindigini dusunuyorum. Bu sura, beni biraz hayal kirikligina ugratti. Turkiye’nin bu kadar seckin egitimcilerinin katildigi bir surada, cok daha derinlemesine ve egitimle ilgili konularda goruslerin belirtilecegini, kararlarin alinacagini dusunuyor insan. Oysa bu yonde belki bir tek, okul oncesi egitimin zorunlu hale getirilmesi gibi bir oneri vardi. O da cok fazla ilgi cekmedi. Onun disinda gercekten egitimle ilgili bir gorusun veya bir kararin alindigini gormedim. Butun sura, buyuk olcude belli bir konuya odaklandi.
Sanki sura o amacla toplanmis izlenimi verdi. Bu yuzden de aslinda suranin amacina ulastigini dusunmuyorum. "

"GERCEKLESTIRILIRSE OLUMSUZ SONUCLAR VERIR"

Yarimagan, surada katsayi ile ilgili konuda alinan karari da soyle degerlendirdi:
"Bu bence egitim acisindan son derece olumsuz bir karar. Kararin kokeninde programlarin, yani meslek lisesi programlarinin lise programlariyla karsilastirilarak gruplandirilacagi ifade ediliyor. Bunun arkasinda su seziliyor:

Meslek lisesi programlari lise programlariyla esitlenmeye calisilacak, ayni haklara sahip olunmasi icin. Bu da tabii egitimi olumsuz yonde etkileyecek. Bir meslek lisesinin hem meslek lisesi derslerini hem de genel lisenin belli bir alaninin tum derslerini icermesi kagit uzerinde gerceklestirilebili r ama uygulamada buradan cikacak adaylar ne meslek lisesi mezunu olurlar ne de genel lise mezunu olurlar. Ikisinin ortasinda, acikcasi cok da basarili olmayacak ogrenciler olurlar. Bu tamamen belli bir amaca yonelik uygulamadir.
Gerceklestirilecegi ne inanmiyorum ama gerceklestirilirse de son derece olumsuz sonuclar verir.

Bunun yerine bence daha sagliklisi, meslek lisesi mezunlarinin kendi alanlarinda universiteye gitme imkanlarinin saglanmasidir. Meslek lisesi mezunlarinin bir kismi is hayatina atilacaktir, bir kismi sinavsiz gecis ile meslek yuksekokuluna gidecektir ama cok basarili ogrencilere de kendi alanlarinda lisans programlarina gitme imkani verilebilir. Bunun otesindeki uygulamalar bence egitim acisindan saglikli degil."

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 0.983 saniye - Sorgu: 43 - Ortalama: 0.02285 saniye