10.11.2006 01:41    

mehmetakca
Gulmek sagliklidir, ama surekli gulumsemek zorunda kalmak hasta ediyor. Calisanlarin egitimleri, deneyimleri ve motivasyonlari cok sayida arastirmaya konu olurken, psikolojileri genellikle goz ardi ediliyor. Surekli musteriyle karsi karsiya olanlar, her kosul altinda gulumsemek ve kibar olmak zorunda kalirsa ne olur? Ciddi saglik sorunlariyla karsi karsiya kalirlar. Depresyon ve tukenmislik duygusuna yenik dusme tehlikesi yasarlar.

Frankfurt Universitesi, gorevi geregi surekli gulumsemek zorunda kalmanin uzun vadede calisanlari nasil etkiledigini arastirmis. 4 bin kisiyi kapsayan arastirmada denekler iki gruba ayrilmis ve bir call center simulasyonu yapilmis.
Bir gruba kendilerine kizip bagiran bir musteriye karsilik verme izni verilmis. Diger grubun uyelerinin ise kizgin musterinin karsisinda sakin kalmalari ve yanit vermemeleri istenmis. Sonuc: Bu canlandirmanin ardindan deneklerin nabizlari kontrol edilmis. Kizgin musterinin karsisinda sessiz kalan deneklerin kalp atislari uzun sure normale donememis. Musteriye nezaket cerceveleri icinde yanit veren deneklerde ise nabiz kisa bir sure sonra normale donmus. Deneyden cikan sonuc: Uzun sure gercek duygularini baski altinda tutmak zorunda kalanlarda duygusal bozukluklar ortaya cikabiliyor. Tukenmislik, yetersizlik duygusu ve depresyon riski basgosteriyor.
Arastirmayi yapanlar, her kosul altinda gulumsemek zorunda kalanlarin mutlaka hasta olacaklari anlamina gelmedigini belirtiyor. Ama bazi ekstrem kosullarda ruh sagligini yitirme riski de var. Kitalararasi ucuslarda gorev yapan hosteslerin de insan oldugunu goz onunde bulundurdugumuzda 10 saat sureyle araliksiz gulumsemelerini beklemek de gayri insani bir davranis olur.

ABD’de her 4 kisiden biri isten atilma korkusu yasiyor

ABD’de her dort kisiden biri isten cikarilma korkusu yasiyor. Bu korku calisanlarin ruhsal ve fiziksel sagligini ciddi olarak etkiliyor.
Michigan Universitesi Sosyal Arastirmalar Enstitusu, 60 yas altindaki binden fazla erkek ve kadinla uc yil arayla iki kez anket yapti. Ulusal capta yapilan arastirmaya gore, her dort kisiden biri isten cikarilma korkusu yasiyor.
Arastirmayi yapan uzmanlar, islerini kaybetsin veya kaybetmesin bu korkunun kisilerin akil ve vucut sagligina zararli etkileri olabilecegini vurguluyor. Bu durumun bir hastalik kadar ciddi psikolojik etkileri olabilecegi uyarisinda bulunuyorlar.
Bu duyguyu yasayanlarin sayisi, is guvencesi oldugunu soyleyenlerin iki kati. Isini kaybetme korkusunun ozel sektor calisanlarini, kamu calisanlarina gore daha fazla etkiledigi ortaya cikti.
Arastirmada ayrica, siyahlarin beyaz calisma arkadaslarina gore bu duygudan uc kat daha fazla etkilendikleri, yine siyahlarin beyaz calisanlara gore dort kat daha fazla depresyon belirtileri gosterdigi belirlendi.

Gorevleri gulumsemek

- Hostesler
- Call center calisanlari
- Satis elemanlari
- Garsonlar
- Resepsiyon gorevlileri
- Otel calisanlari
- Halkla iliskiler sektorunde calisanlar

10.11.2006 15:49    

ressamnihal
e tabi arkadaşım.Bir çok insan işi gereği gülmek zorun da.Ama bazı işlerde de sert olmak zorundasın.Her meslek zor ve yıpratıcı.eğer kırmıyorsak,kırılmıyorsak ne mutlu bize...önemli olanda bu bence.bilgilerin için tşk ederim.iyi çalışmalar...::)

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 0.441 saniye - Sorgu: 48 - Ortalama: 0.00918 saniye