06.10.2025 09:54    

sonyalpha
Merhaba,
Bir projemizde ana mimari planı xref yaparak ilerleme yolunu seçtik. Mobilya- tavan ve her şeyi ise mevcut dosya içerisinde çalışarak gitmemiz gerekirken ekibin kalabalık oluşu ve arkadaşların autocadi çok iyi bilmemesinden sebep devamlı sorunlar çıkıyor. En güncel sorunumuz scale sorunu. Araştırdığımda benzer sorun yaşayana rastlamadım. sorunu yaşadığımda birkaç çözüm buldum ve toparlıyorum fakat neden olduğunu anlamak istiyorum ki, sorun oluşmadan önünü keselim. Belki çok basit bir şeyden sebep başımıza bu geliyordur.
Lafı uzattım, kusura bakmayın. Konu;

Dosya açıldığında xrefle bağlı olan blok içindeki farklı farklı bloklar ufacık gözüküyor; merdivenler-kapılar- mahal isimleri-blok haldeki diğer tefrişler... Bu bloklar ya olduğu aksta ufalmış ya da farklı bir noktada ufalmış. Ben bu objeleri bulup önce 'scale uniformly>yes' yapıp daha sonra Properties'ten objenin x,y,z düzleminde scale'i ile oynayınca olduğu aksa, doğru ölçekte direkt geliyor, ama çok uğraştırıyor. Onlarca dosyayı her gün yedek almaya başladım ama bir arkadaşımız çalışıp kapatıyor, başka biri açınca yine blok içinde bloklar ufalmış olarak karşımıza çıkıyor. Bunu neden yaşadığımızı bulmam lazım ki, önüne geçebileyim.

Bu konuda desteğinizi rica ederim.

06.10.2025 12:42    

ehya
Merhaba,

AutoCAD mantığı gereği xref çizimi çağrılırken, xref’in insertion scale (ölçek birimi) ile host dosyanın birim tanımı (örneğin milimetre - metre farkı) arasında bir uyuşmazlık varsa, xref genel olarak ölçekli gelir, ama bu durum xref içindeki blokların tek tek bozulmasına neden olmaz.

Eğer bozulma oluyorsa aklıma gelen nedenleri;

* Bloklar Annotative olarak tanımlanmış olabilir. Bir bloğu seçip Properties panelinde “Annotative = Yes” mi, “No” mu diye bakın. Eğer Yes ile bunları NO olarak değiştirin.

* Import ettiğiniz xref çizimindeki bloklar mevcut çiziminizde var ise bu bloklar değiştirilir. Blok listenizi kontrol edin. Xref ekleme işlemini boş bir dosyada da deneyebilirsiniz.

Kesin çözüm için; eğer bir engel yok ise bu sorunu içeren küçük bir çizim örneğini paylaşırsanız daha net sonuca ulaşabiliriz.

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 0.48 saniye - Sorgu: 50 - Ortalama: 0.0096 saniye