AutoCAD • AutoLISP • Programlama • Püfler • Komutlar • Terimler • Eğitim
aLd • TCad • FacadeCAD • Cephe Kot • HQ Library • FreeMUST • Pasdoc.A
06.10.2020 17:21    

kral87
Merhabalar
bir çizimde 10 adet bloklu çizimi hepsini seçip scale yaptığımızda scale için tıklanan yere göre küçültüyor.
blokların konumu değişmeden aynı yerinde kalacak şekilde toplu olarak scale nasıl yapabiliriz.
iyi çalışmalar.

ProhibiT (06.10.2020 22:00 GMT)

06.10.2020 18:29    

alumina
Alıntı
kral87 :

Bloklari sectikten sonra properties ten Sacel X ve Scale Y degerlerini degistirebilirsiniz.

07.10.2020 09:31    

kral87
merhaba alumina bey
cevabınız için teşekkürler
rotmult toplu olarak nesneleri döndüren lisp var onu scale ye uyarladığımızda da seçilenlen nesnelere örnegin 0.5 değeri verildiğinde de toplu olarak küçültüyor

;* Rotate Multiple
;* Rotates many entities around their respective basepoints
;* allows selection by AUTOCAD selection sets or SSX.
;* Written by David Husch, January 1991

(defun c:TS ()
(prompt "Select Entities to Rotate, <ENTER> for SSX.")
(setq ss (ssget))
(if (not ss) (setq ss (ssx)))
(setq num (sslength ss))
(setq x 0)
(if ss
(if (setq ang (getreal "Enter SCALE Angle: "))
(repeat num
(setq ename (ssname ss x))
(setq elist (entget ename))
(setq pnt (cdr(assoc 10 elist)))
(command "SCALE" ename "" pnt ang)
(setq x (1+ x))
)
)
)
)

07.10.2020 09:46    

alumina
Alıntı
kral87 :

AutoCad'in mevcut ozellikleriyle basitce yapilacak bir islem icin lisp yazmak, sonra bu lispin adini akilda tutmak, sizinde dediginiz gibi gereksiz bir sey.

09.10.2020 16:57    

kral87
merhaba alumina bey,
blokları seçtikten sonra properties komutu ile küçültme yapılabiliyor
ama bloklu, text , line pline gibi nesneleri toplu olarak seçildiğinde properties scale ayarı çıkmıyor ama lisp ile buna benzer nesneler toplu olarak küçültülebiliyor
iyi çalışmalar

10.10.2020 14:27    

ProhibiT
AutoCAD standart komut ve yöntemleriyle yapılabilen işlemleri Lisp ile yapmak ne kadar gerekli?
Yazarlar da böyle bir fonksiyon yazmaktan hiç hoşlanmıyor haklı olarak.
Bu gibi durumlarda "Dozer ile saksı dibi eşelenmez" diyorum. Ya saksıyı kırarsın, ya da dozere yazık olur.
Konumuza dönersek, seçim filtreleri kullanarak belli bir bölgedeki block'lar seçilebilir.
ille de Lisp kullanacaksanız, autoCAD komut satırından (ssget (list (cons 0 "INSERT"))) girebilir, sonra Select P girerek properties penceresini açarak istenen düzenleme, scale işlemi de dahil olmak üzere yapılabilir.

10.10.2020 14:57    

kral87
teşekkürler ProhibiT bey,
iyi çalışmalar

10.10.2020 18:15    

alumina
Alıntı
kral87 :

Sayin Kral,
Yukardaki kod, block ve text objeler icin insertpoint, line objeleri icin StartPoint, *polyline objeler icinse ilk vertex noktasina gore scale islemini yapar. Her blogun insertpoint'i farkli yerlerde olabilecegi gibi her line'in baslangic ve bitis noktalarida farkli yonlerde cizilebilir. Polyline icinde ayni durum gecerli. Ayni ebatlarda gordugunuz rectangle polyline'lerin kimisinde ilk vertex noktasi sol altta kimisinde sag ustte vs olabilir. Yani bu kodu calistirdiginizda cogu nesne ayni yerinde olmayacaktir. Yani neresinden bakarsaniz bakin yapilan islem cok tutarsiz. Umarim basiniza bir is acmazsiniz.
Kolay gelsin.

11.10.2020 00:16    

ProhibiT
Hazır konu buraya gelmişken, Adem Ercan arkadaşımız da isabetle böyle bir açılım yapmışken... biraz daha konuyu açıp derinleştirmekte fayda var.

Zaman zaman AutoCAD kullanıcılarına;
- Insertion Point'i dağlara taşlara, çizim limitlerinin bile dışında, sürükle bırak yada copy paste ile anonymous (isimleri *.. ile başlayan) block'lar oluşturmayın. Her block nesnesinin anlaşılabilir bir adı olsun, Insertion Point'i kendi üzerinde anlamlı bir yerde olsun...
- Polyline çizerken hatta birbirini takip eden Line çizerken bile belli bir düzeniniz olsun, prensip olarak saat yününde veya tersi yönde sabit yönünüz olsun, her zaman böyle çizin. Piyasadaki kerameti kendinden menkul bazı (paket) programlarda yapıldığı gibi 2D ve 3D Polyline nesnelerini birbirine karıştırmayın, sonuçta her ikisi de aynı çıktıyı sağlıyor diye düşünmeyin, her birini yerli yerinde kullanın...
- Text Style tanımlarında yükseklik (Height) vermeyin, elle çizim yaptığımız dönemlerde kullandığımız Şablon kullanır gibi yazı tipi tanımlamayın...
- Yazılar içinde ascii kodu 32 olan ve ara çubuğuna basılarak yazılan boşluk karakterinden başka, örneğin ascii kodu 255 olan boşluk karakterleri kullanmayın. Yazılarınızı yazarken, noktalama işaretlerinden önce asla boşluk bırakmayın, sonda değilse noktalama işaretinden sonra mutlaka bir ve yalnız bir boşluk bırakın (ki, Türkçe ve bir kaç tane istisna dışında tüm dillerde bu kural böyledir)...
- Ölçülendirme tipleriniz (Dimension Style) adıyla değişkenleriyle birlikte net tanımlı olsunlar. Annotative Dimension Style (ve diğer style'lar) kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının...

... şeklinde (ilk anda aklıma bunlar geldi, liste daha da uzatılabilir) tavsiyelerde bulunduğumuzda, ama hocam böyle daha kolayıma geliyor... yada bana da başka yerden geldi böyle yapmışlar, ben ona uydum, şeklinde savunmalarla karşılaşıyoruz.

Bahsettiğimiz disiplinde çalışmak zorunuza gidiyorsa, öyle deli kız çeyizi gibi düzeni disiplini olmayan çizimleri düzenlerken, AutoCAD'in kolaylık sağlayan özellikleri yanı sıra Lisp, Script ve Macro gibi özellikleri kullanırken önünde sonunda sıkıntı yaşamanız kaçınılmaz olacaktır.

AutoCAD ortamında üretilen çizimler (drawing dosyaları) nihai ürün değildir. Görüntüyü kurtarır bir çıktı alınabilecek biçimde çizimi oluşturmak nihai hedef değildir. Uygulamada ürüne dönüşmesi için görüntüsü yetmez, yüklenen bilgi ve verilerin belli bir disiplin içinde ve net olarak takip edilebilir olması gerekir. Burada sözünü ettiğimiz parametrik düzenlemeleri siz yapmasanız bile, uygulamada burada yer alan verilerin farklı amaçlarla değişik biçimlerde ele alınıp düzenlenmesi ve sentezlenmesi gerektiği açıktır. Düzeni disiplini olmayan bir çizim (aslında tasarım) dosyasını gören uygulamacının atanıza rahmet okuyacağından hiç şüpheniz olmasın.

Otomobil üreticilerinin bir prensibi vardır. Ürettiğin otomobili kullanmak için hiç bir özel beceriye ve yeteneğe ihtiyaç olmamalıdır, üretilen otomobili vasat insanlar (nezaketlerinden aptallar demiyorlar) bile kullanabilmelidir ki satılabilsin. Üretilen bu otomobili kullanırken vasatlığını, sıradanlığını koruyanların da kendi problemidir... diye düşünülür.
AutoCAD programının üreticisi AutoDesk firması ve mühendislerinin de yaklaşımı böyle olmak zorunda. Vasat insanların! bile kullanabileceği biçimde yazılmak zorundadır. AutoCAD öyle bir kapı açtı diye o kapıları yolgeçen hanına çevirip, sürüye uymayı kendinize yakıştırmayın lütfen.

Yıllar önce ofis programları için söylediğim bir söz vardı; bilmeye gerek yok, herkes kullanabilir, demiştim. Zaman içinde AutoCAD de bu duruma geldi, herkes kullanıyor. İşinize ve mesleğinize saygının gereği, Hasbelkader Kullanan değil Bihakkın Bilen olmak zorundasınız. Aksi halde öyle zannedersiniz ama siz programı kullanmazsınız, program sizi kullanır. Bu durum da açıktır ki size ve işinize bir değer katmaz, boş vagonlarla manevra yapar durursunuz.

Selam ve saygılarımla herkese kolaylıklar dilerim.

11.10.2020 01:39    

alumina
Alıntı
ProhibiT :

Bu makale gibi aciklamayi yapan (ki ilk 5 madde ve benzerleri tavsiyenin disinda mutlak gereklilik) yazar su iki cumlenin altini ozellikle cizmistir :)

Düzeni disiplini olmayan bir çizim (aslında tasarım) dosyasını gören uygulamacının atanıza rahmet okuyacağından hiç şüpheniz olmasın.

Aksi halde öyle zannedersiniz ama siz programı kullanmazsınız, program sizi kullanır.

gercekten sonsuz saygilarimla

11.10.2020 16:58    

mttlp
Her objenin merkezinden scale yapsan bile araları açık olur toplu yapsan bile uyumsuz olur
Örnek çizim paylaş ne istediklerini yaz bakalım

12.10.2020 10:13    

kral87
değerli açıklamalarınız için teşekkürler
iyi çalışmalar

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 1.823 saniye - Sorgu: 75 - Ortalama: 0.0243 saniye