06.05.2017 14:03    

sinanortakci
Öncelikle herkese merhaba,

Foruma ilk defa bir gönderide bulunuyorum biraz aramama rağmen benzer içerik bulamadığım için başlık açmaya çalıştım.

Ben bir cam işleme firmasının yöneticisiyim ve AutoCad konusunda yardıma ihtiyacımız var. Yaptığımız iş müşterilerden gelen çizimleri kendi makinelerimizin formatına çevirmek ve ürünlerin analizini yapmak.

Bu konuda şirketimizde 3 kişi istihdam etmekte fakat dışarıdan eğitime gönderdiğimiz arkadaşlarımız bile yeteri kadar istediklerimize ulaşmada yardımcı olamadılar.

Bizim ihtiyacımızı biraz tecrübeli ve Lisp konusunda bilgi sahibi olan arkadaşlardan işlerimizi kolaylaştırmak için adına "danışmanlık" da diyebileceğimiz yardım almak.

Bu konu hakkında birkaç kişi ile görüşmeye başladım eğer onlar da bu gönderiyi okurlarsa lütfen yanlış anlamasınlar. Merak ettiğim konu sizlerin bu konuda daha önce deneyimleri oldu mu ve bu işin bize yardımı olur mu?

Dosyayı eklemeye çalıştım umarın başarılı oldum ve diğer kişilerle paylaştığım yazışmayı buraya da ekliyorum.

İletişim için : sinanortakci@gmail.com mail adresini kullanabilirsiniz.

Şimdiden teşekkürler

Sorun 1:
Biz ürünlerimize kenar işçiliği uyguluyoruz. 4 dik köşeli ürünlerde kapasite ve metraj için farklı bir ölçüm yapmamıza gerek yok. Çevreyi kullanmak yeterli oluyor. Fakat ürün asimetrik ise hem şekilli hem düz kenara sahip ise yada 4 kenardan farklı kenar sayısına sahip ise (3,5,6++) ürünlerin makinede kapladığı alan (kapasite) ve işlem görecek gerçek uzunluğa ( maliyet ) ihtiyacımız var.

Örnek 1&3&4&7:
10 kenarlı bir ürün, ürünün gerçek çevresi bir kenarın uzunluğu * 10. Bu değere alan hesaplama fonksiyonu ile ulaşıyoruz. Bunun yanında bize her bir kenar Y0 üzerindeyken çizimin X eksenindeki en uzak iki mesafesinin bilgisi gerekiyor.Örnek 4 aslında 1072,9 mm'lik bir işgale sahip vb.

Sorun 2:
Ürünlerin şekilli kenarları uzunluğu. Ürünlerimize şekilli kenarlar için ayrı işlem uyguluyoruz. Bu da aynı şekilde bir ölçüm gerekliliği getiriyor. İhtiyacımız ürün üzerinde bulunan düz olmayan çizgilerinin uzunluğunun toplamı gerekiyor.

Örnek 3'ün altındaki çizim :
Ürünün yay uzunluklarını tek tek ayrı toplamamız gerekiyor yada yapmamız gereken toplam uzunluğu komut ile bulup daha sonra düz kenarları çıkarmak gerekiyor. Bu işi kolaylaştırmak istiyoruz.

Sorun 3 :
Ürünlerin kesim için gerekli alanın hesaplanması. Ürünleri şekilli oldukları zaman bir bir dikdörtgenin içinden çıkarmak zorundayız. komut ile sadece kapalı alanların toplamına ulaşabiliyoruz, fakat bize aynı zamanda ürünün içine sığabileceği en küçük dörtgenin alanı gerekiyor.

Örnek 2&3&4&5&6 :
Örnek ikide ürünün en dış iki noktası arası uzaklık bizim plakadan çıkabileceğimiz alanı ifade ediyor. Aynı bilgi diğer örneklerde de bize gerekli.

Sorun 4 :
Ürün içerisinde bulunan çizgilerin toplam uzunluğu. Bazı ürünlerimize yüzey işçiliği uygulamak zorundayız. Bu yüzey işçilikleri bazen alan bazen uzunluk olarak bize gerekmekte. Ürünün içerisinde bulunan çizgilerin şekilli ve düz toplam uzunluğu bize gerekmekte.

Örnek 3&5
Ürünlerin İçerisinde bulunan çizgilerin toplamı bizim yüzey işçiliğinde uygulama yapacağımız uzunluğu bize söylemekte. Bu bilgi bize kapasite ve malzeme için gerekli.

Sorun 5 :
Ürünü kaydederken farklı format ve yerde kaydetme. Ürünler AutoCad'de çizildikten sonra eğer baskı işlemi varsa bu işlem düzenlemeleri için ve makinelerde kullanmak için .dxf formatında kaydedilmesi gerekiyor. Aynı zamanda bizim antetli şablonumuza .jpeg formatında kaydedilmesi gerekiyor.Ürünler kaydedilirken aslında istediğimiz; antetli şablonumuza .jpeg olarak, makineler için ise .dxf formatında ayrı yere kaydedilsin.

Sorun 6 :
Çizimlerin şekilli kenarlarının formatını değiştirme. Ürünlerin şekilli kenarları müşterilerden bize SpLine olarak gelmekte ve bu bizim müşterimizden düzeltmesini talep edemeyeceğimiz bir durum. Biz her Spline çizgini üzerinden Arc'lar ile tekrardan geçiyoruz ve bunları birleştiriyoruz. Bu durum bizim makinelerimizin kesim işlemi yapması ve yüzey işlemi yapması için gerekli. Elle yapıldığı zaman olması gerekenden fazla nokta birleşmesi oluyor ve bu da makinelerin her noktada durmasına neden oluyor. Birleşme yerleri azalmasa bile (isteğimiz olabilecek en az Arc ile bunun gerçekleşmesi) bizim Spline'ları otomatik olarak Arclara çevirmemiz gerekiyor.

Örnek 5:
Müşterinin ürünü tamamen Spline ile çizilmiş ve biz bu çizimin her bir çizgisinin tekrardan orijinal çizimi bozmayacak şekilde geçmeliyiz. Bizim için gerçekten çok ciddi anlamda bir iş kaybına neden olmakta.

Sorun 7:
Çizimlerin Corelden geri aktarıldığı zaman bozulması. Corelden çizimleri AutoCad'e geri aktardığımız zaman birleştirdiğimiz arclar yeniden ve farklı yerlerden parçalanıyor.

Sorun 8:
Çizdiğimiz elipsler hiç bir CNC makinemizde ve Corel'de algılanması gerektiği gibi algılanmıyor. AutoCad'de çizdiğimiz her elips şeklini her CNC makinesi ve Corel için yeniden çizmek zorundayız.

Sorun 9:
Ölçülendirme komutlarının yazı karakterleri. Ölçülendirme puntolarımız her bir sekmede ve kayıt formatında farklı çıkıyor ve bunu her seferinde düzeltmemiz gerekiyor.


314943-as-ortakci.dwg

15.07.2019 07:58    

esatcevik
Seçilen polyline layer ve metraj bilgilerini bir lisp yardımıyla otomatik yazdırmamız mümkün mü? Daha önce çalışmış olduğum firmada buna benzer bir lisp vardı. Atribute blok içindeki fieldlar yardımı ile kablo metraj kesit ve laye adı bilgilerini seçilen kabloyu refeans göstererek verip otomatik numaralandırma yapıyordu. Bu lispi nasıl oluşturabiliriz.

esatcevik (15.07.2019 08:07 GMT)

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 1.099 saniye - Sorgu: 47 - Ortalama: 0.02338 saniye