16.01.2009 17:18    

berkerucar
Merhaba;
Ben Meslek Lisesi 10.Sınıf Makina Öğrencisiyim bu sene sonunda Bölüm seççem ama çok kararsızım Sizinde görüşlerinizi öğrenmek isterim sonuçta sizde bu işi yapıyorsunuz ne iyi ne kötü mutlaka bilirsiniz.Her kafadan bi ses çıkıyor biri diyor Cnc yi seç biri Makine Ressamlığını arada kaldım işin açıkcası yardımcı olursanız çok sevinirim.

16.01.2009 17:37    

mustafa_vrc
selamlar. bana göre; makina ressamlığını seç ancak kendini iyi geliştir ve hep güncel ol. ben büyük bir redüktör firmasında çalıştım ve orda sistem olarak şöyle bir çalışma vardı; redüktör parçaları cad ortamında çizilir,programlaması yapılır ve daha sonra bu bize disket yada cd şeklinde gelirdi. bizde bunu makineye direk olarak yada dizüstü bilgisayar yardımıyla makinaya işletirdik. yani cnc ci olmak eskisi gibi avantajlı değil. tabi bana göre. herşeyi ressamlar yapıyor artık. cnc de öğrenmen gereken şey makina ayarı ve biraz proglama dilini bilmek.

16.01.2009 17:43    

berkerucar
Aslında bende makine ressamlığı düşünüyorum ancak makine ressamlığında iş olanağı daralıyormuş artık bir tornacı,tesciyeci yada cnc ci kendini geliştirip Çizim öğreniyor ve firmalarda makine ressamına ihtiyaç duymuyorlarmış...

16.01.2009 17:53    

mustafa_vrc
aslında biraz karmaşık bir konu bu, ben makina teknik okudum ve ressamlık üzerine yoğunlaştım. bu durum çok büyük bir avantaj aslında yani makinacılıkta imalat yöntemini bilip ressam olmak?? tabi piyasayı iyi araştırman gerekir. bu sadece benim görüşüm. dediğin gibi her kafadan bir ses çıkacaktır. ama ressamlıık okuyup imalat yöntemlerinlede ilgilenirsen senin açından çok iyi olur. gördüğüm kadaruıyla yaşın 15 daha. ve önünde uzun yıllar var. eğlenceye fazla kaçmassan 5,6 sene sonra çok güzel yerlere gelirsin. ilgi ve merak çok önemli? ben hep yrd doç hacam vardı onu örnek aldım ve onun bilgisi kadar bilgi hedefliyorum.... (adam felaket bişey)

16.01.2009 19:34    

seyma_0034
bencede teknık ressamlık en iyisi ama mutlaka 2 yada 3 çizim programı bılmelısın ilerıde makıne alanından ayrılmak ıstedıgın zaman da bu programların avantajı olacak.Şimdi senın yerınde olmayı çok isterdım kendını gelıstırmen için okadar çokk vaktın var ki.Herşey gönlünce olsun.

17.01.2009 07:57    

nurankutlu
Makine ressamlığı her konuda çok avantajlı. Eğer işi tamamiyle öğrenirsen çok iyi paralar kazanabilirsin.

17.01.2009 08:21    

berkerucar
Verdiğiniz bilgiler için çok teşşekür ederim.Bu sene hem Çizimi hemde temel imalatı bir arada görüyoruz işin açıkcası Çizimim pekte iyi deil aslında bende Makina Ressamlığı okumak istiyorum ama Çizimim iyi olmadığı için uzak duruyorum.

17.01.2009 12:43    

mustafa_vrc
çizimim iyi değil diye birşey yoktur herşeyi öğretiyorlar,teknik çizimler olduğu için el marifetine fazla gerek yok.

20.01.2009 21:11    

yazgunesi
Bence bu kadar hiç korkma ve kendini kasma.Aslında seçeceğin her meslek dalının kendine göre iş yapma zevki ve zorlukları var..Örneğin benim CNC'ye kanım ısınmadı ve zamanla makine imalatı konularına öncelik verdim ve makinacılık konusunda bir çok söktörel branştan geçtim. Yani iş ve sektör değiştirdim. Mesala plastik kırma öğütme makinaları, textil söktörü, kağıt ve oluklu mukkava (karton imal tesisleri), etiketleme ambaajlama makinaları, kırma öğütme makinaları (maden sektörü) diye saysak makine için birçok örnek verebiliriz.

Sadece makina resimleri çizeceğim diye düşünüyorsan yanılıyorsun, gün gelecek tasarım konularına el atmak isteyeceksin ; bunu yapmak için biraz bilgi birikimin olması gerekecek.Zamanla olur merak etme ; gayret edersen birşeyler öğrenmeye yapmaya tabi.

Çizimin iyi olmadığı demek , bu işten vazgeçmen gerekiyor demek değildir ! Ne kadar çok şey çizersen kendini o kadar çok geliştirirsin.Demek istediğim zamanla kabiliyetin artar.Hem bu arada çizimini '' daha doğrusu teknik resim dersini '' kesinlikle düzeltmen lazım.

Makina'nın kendisine bakarsak yapısına (detaya girmeden) diyebiliriz ki ;

Hemen hemen her makinada ; kayış, kasnak,kamalı bağlantı, pimli bağlantı,zincir dişli,modül dişli, merdane, motor şasesi, çelik konstr. ayaklar şasesi, tamburlar miller, civata somun pul bağlantı sistemleri, rulman yataklama, tahrik sistemleri, bükülmüş saçlar (cakalı saç yada saç açlılımı işleri) vardır diyebiliriz.Bahsetiğim bu kavramlar tanıdık geliyor mu acaba ?

Madem Meslek Lisesi 10.Sınıf Makina Öğrencisisin makina konusunda ilerlemeye devam et.Öneririm yani.

Birde ipucu vereyim; birşeyleri söküp takmaya merakın varsa, içini açıp çalışma sistemini yada yapısını merak ediyorsan yada tamir ediyorsan bazı şeyleri makine söktöründe ilerlemeye devam et derim.

Bir ipucu daha ; imalat resimlerini hazırlamak kolay iştir (bana göre) ; montaj resimleri hazırlamak zor gelirse eğer atelyenin içinde ol makina sökülürken nerde ne var ona bak kendine kroki hazırla akılda kalması için.. Sonra bilgisayarda çok kolay oluyor montaj resmi hazırlamak.

23.03.2009 10:24    

elmas24
mrh görüşlerinizi okudum bende makina resim mezunuyum fakat biraz bu işe geç atıldım
kendimi geliştirmem için neler öneriyorsunuz 3 boyut göre bilme yeteneğim çok zayıf ama bu mesleği yapmayı çok istiyorum ve şimdi bir kslıp fırmasında çalışmaya başladım exturiziyon ayrıca bu firmada herşey çok karışık yani teknik resim düzeni yok ıso almayı düşünüyorlar ve bu konuda benden destek bekleniyor bunun benim bu alandaki gelişimime bir faydası olurmu olmazmı bilemiyorum bu işe devam edip etmeme kararınıda veremedim bu sebeple sizin görüşlerinizi bekliyorum teşekürler

23.03.2009 11:26    

yazgunesi
>> elmas24

Sayın arkadaşım varya işin tam da en zevkli yerindesin.Anladığım kadarıyla çalıştığın şirkette sağlam bir resim arşivi yok. Varda biraz dağınık ve bunu toparlamak düzene sokmak sana düşüyor.. Kesinlikle çok büyük bir fırsatı yakalamışsın derim.. Bir zamanlar senin yaşadığım durumun benzerini bende yaşadım ve yaşanan zorlukları iyi biliyorum.. Önünde çizelecek çok resimler var. Bu arada 3 boyut konusuna biraz vakit ayır çünkü çok kullanacaksın kalıp tasarımı konusunda... Fazla birşey yapmayacaksın , üretilen ürününü projelendirip imalat resimlerini çıkaracaksın ve arşivleyeceksin. 2-3 ay geçtikten sonra olaylara hakim olmaya başlarsın..

1 sene içinde yapabileceğin iş planın tarif edeyim :

1) mevcut üretilen ürünleri arşivle bol bol çiz..
2) işi öğreneceksin zamanla işleri rayına sokarsın
3) personele iş verir konuma gelirsin..

İşveren de ki '' Bu iş biraz zor olacak çizim arşivini düzene sokmak ama zamanla herşey rayına oturacak .. 2-3 ay sonra olumlu sonuçlar ortaya çıkar .. '' de.. Yani demek istedim ki güven ver işverene ve bu işe kesinlikle gir.. İşlerini rayına sokana kadar sürekli sistem değişecek eski çizdiğin projelerin yeni modern versiyonu hazırlanmak istenecek.. Yaptığım kalıplar çalışma sistemi olarak 5-8 tipe ayırman gerekecek..

Bu arada bu firma hakkında bahset, mesala ;

Firma şu işi yapıyor, şu tip ve falanca tip kalıplar gördüm.... vs. vs.

4 adet bilgisayar var, autocad , mastercam, solidworks kullanıyorlar..

2 lazer kesim makinesi
2 adet cnc freze
2 abkant makas vs. vs..

3 kaynakçı personel
3 tornacı personel
6 montajcı personel vs. vs.

20 çalışan personel mevcut

yazgunesi (23.03.2009 11:50 GMT)

24.03.2009 09:42    

spolied_
merhabalar
bende makine bölümünü bitirdim çok saçma işler yaptım şimdiki işimi bulana kadar
fakat şimdi bakıyorumda çok çok eksiğim var açıkcası biraz gözüm korktu ama herseyin 2 3 ay sonra kontrolüm altına gireceğini düşünüyorum
şuanda bir makine mühendisi ve bir inşaat mühendisinin yanında işe başladım
çeşitli projeler çiziyorlar eminim öğreneceğim çok şey var elimden geldiğince geliştircem burada kendimi
karar veremeyenler için bence ressamlıktan başlasınlar
sonuçta temeldir ve boş kalmazsınız
tavsiye edeceğiniz bir konu olursa msj atmanız yeterli
iyi günler.

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 1.04 saniye - Sorgu: 78 - Ortalama: 0.01333 saniye