24.02.2007 15:43    

esder82
MERHABA ARKADAŞLAR. 3 SENEDIR MOBILYA SEKTORUNDE ÇALIŞIYORUM. TASARIM VE SUNUM KISIMLARINDA KULLANDIĞIM 3D PROGRAMLARI YETERLI GELIYOR. AMA IMALAT KISMINDA GENELDE SIKINTI YASIYORUZ. SU ANDA BURO MOBILYASI IMALATI YAPAN BIR FIRMADA GOREV YAPIYORUM. AR-GE DONEMIMIZ BITTI. URETIME BAŞLIYORUZ AMA HALEN URETIM TAKIBI KONUSUNDA BIÇOK SORUNUMUZ VAR. AUTOCAD VEYA 3DMAX DISINDA ONERILERINIZ VARSA LUTFEN PAYLASALIM.
SEKTORUMUZDE MALESEF BU KONUDA YETERLI PROGRAM YADA SISTEM YOK. BAZI SIKINTILARIMIZI BU BAŞLIK ALTINDA ÇÖZEBİLECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORUM.ŞİMDİDEN TEŞEKKURLER.

25.02.2007 22:45    

No_Remorse
Güzel bir konuya değinilmiş...
Üretim takibi için barkotlama sistemini öneririm...
Staj yaptığım firma bu tarz bir takip yolu seçmiş...
Bence çok başarılı bir yöntem...
Her ürüne bir etiket (barkotlu) yapıştırılıyor ve her istasyonda bu ürün işlendikten sonra okuyucularla pc ye aktarılıyor...
Ofisten çıkmadan hangi parça hangi işlemleri görmüş öğrenebiliryorsunuz...
Yatırım açısından biraz yüklüce bir yöntem ama böyle bir yatırım 1kere yapılır...

26.02.2007 09:24    

Ronin
Ben daha önce grup mobilya üreten bir fabrikada depo sorumlulugu yapmıştım.
Barcod sistemi güzel bir sistem ama onu fabrikaya yerleştirmeden önce baya bir işi var.
Ürün ağacı daha dogrusu ağaçları;
üretilen bir grubun bütün parçaları barkotlanacak girişten çıkışa kadar. Alımda pek sorun olmuyor yalnız kullanımda çıkışı nereye verdiğiniz karışabiliyor.
şöyle açıklıyım mesela zımba teli,girişi döşeme atölyesine yapılıyor yalnız malzeme deppoda duruyor.zımba telinide hem döşeme hem iskelet kullanıyor, böyle olunca kişinin dikkat etmesi daha çok artıyor. minifix ve parçaları,hem fabrika içerisinde kullanılıyor hemde çıkan grupların içine yerleştiriliyor. ayrı ayrı göstermeye kalktıgınızda baya dallı budaklı bir ürün agacınız oluyor.
bu işi yapan çeşitli özel şirketler var.Depo,Muhasebe,Ar-Ge ve tabiiki patron bil.ag kuruyorlar.
Ne yazıkki kullandıgım programın ismini unuttum hatırlıyınca yazarım.
şuna dikkat edilmesi gerekir bence üretilen grup standartlaştırılmalı barkoto geçtikten sonra ki değişiklikler tamamen sistemi etkiliyor.
en çok döşemede ugraşmıştık okadar çeşit kumaş,ip ve sünger çeşiti olunca barkot kotlarıda okadar çeşit oluyor.
kodlardada isimler yetmiyor 11 yada 12 haneli rakamlar çıkıyor ortaya.içinde değiştirilmeyen muhasebe kodu arkasından malz. hangi bölüme hangi depoya ait oldugu arkasından cinsi,ölçüsü,geldigi firma vb. ibareleri belli etmesi gerekiyor.Birde şuna karar verilmesi gerekiyor gelen malın kendi kodunumu kullanacaksınız yoksa her ürüne yeniden kodmu vereceksiniz...
bu konuda aklama geldikçe yazarım.inşallah azda olsa yardımcı olabilmişimdir.

26.02.2007 10:42    

ayhan53ismail
TURBO CAD VAR BİR DE ONA BAKARSAN İYİ OLUR BAŞKA BİLMİYORUM YADA TR3D FORUM VAR BİRDE ORDAKİ PROGRAMLARA BAK 3D DAHA ÖNCELİKKLİ ORDA HADİ SANA KOLAY GELSİN

26.02.2007 10:47    

esder82
ARKADAŞLAR BARKOD KONUSUNDA GERÇEKTEN GÜZEL KONULARA DEĞİNMİŞİNİZ. FAKAT BENIM SOYLE BI SORUNUM VAR. CALIŞTIĞIM FABRIKADA BARKODA GEÇMEK SUAN ICIN NEREDEYSE IMKANSIZ. BIZDE 6 AYDIR NETSIS KULLANILIYOR. SON 1 AYDIRDA BEN ÜRÜN AĞAÇLARINI HAZIRLAMAYA ÇALIŞIYORUM. SİSTEMI OTURMUŞ BI FABRIKADA REÇETE HAZIRLAMAK ÇOK KOLAY. AMA BENIM SUAN KI DURUMUMDA BUDA NEREDEYSE IMKANSIZ. DAHA ONCE SERI IMALAT YAPILMADIĞI ICIN ONCE SERI IMALATA UYGUN BI URETIM TARZI OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ. BUDA BIZIM HAMMADDEDEN YARIMAMULE, PAKETLEMDEN KESIME HERŞEYE BAŞTAN BAŞLAMAMIZI GEREKTIRDI. HERŞEY SIFIRDAN BAŞLAYACAĞI İÇİN BUNA UYGUN BI PROGRAM ARAYISINA DUSTUK. KONU SADECE URUN GIRIŞ ÇIKISI YADA STOK KONTROLU OLMADIĞI ICIN NETSISE GEÇİŞ YAPMADAN BIZE DOĞRU VERILERI HAZIRLAYAK BI SISTEM GEREKIYOR.

SİTEDEN TAKIP ETTIĞIME GÖRE DE BU SIKINTILARI YAŞAYAN BI ÇOK ARKADAŞ VAR. EĞER AKLINIZA BIR ÇÖZÜM GELIRSE YARDIMLARINIZI BEKLIYORUM.

26.02.2007 11:59    

Ronin
Verileri hazırlıyacak bir sistem yok. Bence.
Zaten öyle bir sistemde olsa ona dogru verileri hazırlaması için dogru girdiler yapmanız gerekir. Bunlarda sizinde dediğiniz gibi fab.iç düzeninden paketlemeye kadar gidiyor.ilk önce fab. iç kısmı düzeltmek gerekiyor(Biz öyle yapmıştık,uff ne malz. taşımıştım:)
Sonra işlem sırasına göre ürün ağaçları oluşturuldu sonra değerlendirme sonra kod olayına girildi.Bütün bunları kullanılacak olan sisteme girebilmek için yaptık. Kod olayı en sondu. Yani ilk önce fiziksel olarak çalıştık ondan sonra bil.başına oturmuştuk.Bu karmaşa içerisinde biraz karışıklık yaşayarak o kısmı atlattık ama o duruma uygun bir sistem yok.Hep düzeni oturmuş şekle var.

26.02.2007 13:04    

Erzade
Mobil yada önce personel egitimine önem veril mesi gerekiyor daha sonro barkod uygulamasınna geçilebilir
ama sitem düzgün çalışması için üretim düzenlenmesi gerekiyor

26.02.2007 13:26    

esder82
RONIN TESBITIN DOĞRU. SU AN SENIN DEDİĞİN AŞAMALARI BENDE YAPIYORUM. HAMMADDE TANITIM SURECINI AŞTIM SAYILIR, YARIMAMULLER VE REÇETE KISMINA GEÇMEK UZEREYIM. KODLAMA KONUSUNUDA BITIRDIM. TEK YAPMAM GEREKEN REÇETE HAZIRLAMAK. KONUYA HAKIM OLDUKTAN SONRA BUNLARI EXCEL DE YAPMAK ZOR DEĞİL ASLINDA. AMA BENI DUSUNDUREN OPERASYON KISIMLARI. BIZ BUTUN URUNLERE O KADAR ÇOK ISCILIK UYGULUYORUZ KI. BU OPERASYONLERI BELIRLEYIP, BELLI BI DUZENE ALIP MALIYETE NASIL TANITACAĞIM KONUSUNDA BI FIKRIM YOK MALESEF. SANIRIM BU KONU MRP 2 DEDIKLERI BOLUM. ISO DOKUMANLARI BU KONUDA YETERLI GELSE ONLARI TAKIP EDECEĞİM AMA AÇIKÇASI PEK AKLIMA YATMADI. EĞER BU KONUDA BILGIN VARSA YARDIMCI OLMANI ISTERIM. TEŞEKKURLER.

26.02.2007 14:22    

Ronin
-Yemek odası ,yatak odası ,oturma grupları,genç odası takımları yapılıyordu.
-Fiziksel olarak çalışma depo ve paketleme baglantılı mamul deposunda oldu.Çünkü düzen yoktu.
Bilgisayarda fabrikayı düzene sokup kodlamayı halletmiş olabilirsiniz.Dediginiz gibi çizimlerde...Çizimlerde halledilen şeyleri fab. içinde somut hale getirmeye başlayınca Eksikler çıktı (Giren mamüle arge kendi kodunu verebilir örn.Orma 183*366 wenge suntalam;Şimdi vereceginiz kodda bu özelliklerin hepsinide koyabilirsiniz,öncede dediğim gibi kod uzayabilir,'O183366W diye düz bir kod ama bu sadece argeye yarar muhasebede aynı ürüne kendi kodunu werecektir hem girişte hem çıkışta,150 ile başlayan bir kod(bizde hammaddekodu idi) buda hem muhasebe kodunda hemde argenin kodunda farklılıklar ileride karışıklıklar ortaya çıkaracaktı. muhasebe ham madde ve mamul olarak iki kod belirledi 150-151:150 hammadde - 151 mamul. hammadde suntadan vidaya kadar herşey girdi;suntalamlar vidalar kenar bantları paketleme bantları malz. vb.Suntalamlar kendi içinde kodlandı;alınan firmalara göre kod verildi 3 haneli;
S01:orma 183*366 wenge
...............................meşe
M01-orma 183*366 wenge
...............................meşe diye gitti.kodu 150S001 oldu.) , ileride kodların kullanımı ve sisteme oturuşu konusunda( yukarda da örnek verdim döşeme atölyesindeki çeşitler) onlar tamamlandı ondan sonra sayıma geçildi.Sonra ürünlere Fabrikadaki herşeye kod verildi.
Başlangıç böyle oldu. Ben uzman değilim mühendis hiç değilim ama bu kodlamayla ilgili döküman kalmışmı bil. bakıyım birgün müsade edin.Daha ii şekilde örneklerim.
mesele kodlamaysa bil.başında halledilebilir dediginiz gibi; kafada yapan mühendis bil.hayli hayli yapar. Bunu biz program gelmeden önce excelde basit şekilde yapıyorduk.Stok tutarak.

26.02.2007 15:00    

Ronin
:) birşey değil.ben bildigim ve hatırladıgım kadarıyla anlatmaya çalıştım.dedigim gibi 1gün müsade bu konu hakkında.ama sorularınız varsa sorun kii bizde bilelim ve çözümler üretilebilsin.
---------------------------------------------------------------

merhaba,kusura bakmayın bir gün dedim ama acil olarak şehir dışına ölçü almaya gitmiştim ondan geciktim.
bilgisayarımda ne yazıkki döküman bırakmamışım:(tabii böyle bir forumun varlıgından haberim yoktu ozamanlar.
ama küçük bir örnek hazırlayacagım onu iletirim size,artık kusuruma bakmayın lütfen.elimden geldigince yardımcı olmaya calışacagım...

Ronin (03.03.2007 10:33 GMT)

31.03.2007 07:55    

HIPHOP
ben de modüler mobilya sektöründe çalışıyorum... holzer adlı bir makine firmasının geliştirdiği bir program var...

çok yavaş işliyor lakin, prgram çok detaylı, çizimi 3d olarak programda hazırlamanız sadece size verilen pencerelere doğru değerleri girmenizle bitiyor.

tüm detayları kolayca giriyorsunuz programda.
minfiks ve menteşe nin hazır modülleri de var...

şimdi anlatıcaklarım daha da süper...

bu program direk olarak makinelere bağlanıyor, iş emirlerini kesim e gönderiyor, freze işlemlerini CNC ye yüklüyor, bant işlemlerini de bantlamaya gönderiyor... he bir de maliyet te çıkartıyor. e daha ne olsun...

şimdi programın adını sormayın :D onu hatırlamıorum. ama firmanın adı HOLZER :D

07.05.2007 07:04    

ahmetzeytin
üretim kısmında mastercam girmiyormu işi içine modelleme autocad ve 3dsmax de yapılır

22.02.2011 08:00    

zelish
Bu konuda daha yenice aldığımız ama daha aktif kullanamadığımız bir program var.
imos mobilya imalat programı; kendi içinde autocad var,bütün veri kütüphanenizi oluşturuyorsunuz, ham maddeden maliyetlere kadar.
bu aşamada tek yapmanız doğru formüller oluşturmak. (örn: raf deliklerini şu kadar mesefeda aç...)
sonra basitçe çizimini yapıyorsunuz üretime gönderip kesim raporların, maliyetleri, parça çizimleri, montaj çizimini alıyorsunuz, erp ve mrp le entegre çalışabiliyor, direkt cnc e de veri aktabiliyorsun,
eğitimlerimiz sürdüğü için şu an demo aşamasındayız

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 1.056 saniye - Sorgu: 77 - Ortalama: 0.01372 saniye