21.09.2006 06:46    

selimsoysal
1-YERDEN ISITMA SİSTEMİNİN AVANTAJLARI:

1-Yaşam Konforu ve Sağlık:

Yerden ısıtma sisteminde duvarları iç yüzeylerinin daha sıcak olmasından dolayı ışıma ısı kazançları daha yüksektir. Zaten insan bedeni en çok ışıma ile ısınma ihtiyacını karşılar.İnsan bedeni genellikle 1- 1,5 m. yükseklikteki hava sıcaklığından etkilenir. Bu sistemin uygulandığı mahallerde soğuk hava cereyanlarının ve de pencere ile dış kapılardan hava sızıntısı daha az olacağından konforlu bir ortam elde edilmiş olunur.
Yerden ısıtmanın uygulandığı mahallerde döşemeye serilen yalıtıcı strafor ve naylon branda ideal bir ek ısı yalıtımı olduğu gibi aynı zamanda ses yalıtımını da sağlar. Böylece katlar arasındaki ses iletimi azalmış ve daha konforlu bir ortam sağlanmıştır. Mekanlardaki temizlik işleri daha kolay yapılabilmektedir.
Mikroorganizmalar kuru zeminde pek üreyemezler. Bu nedenle de hastane gibi yerlerde yerden ısıtma sistemi özellikle tavsiye edilmektedir. Radyatörlü sistemde ise hava mesken içerisindeki sirkülasyondan dolayı yüksek sıcaklıktaki radyatör yüzeylerinden geçerken ısınır. Isınan havanın nemi azalır ve kurur.
Bu şartlardaki hava ise sağlık açısında pek uygun değildir. Ya o mekanın nemlendirilmesi ya da mekanın havalandırılması gerekir. Nemlendirme işlemi için ek cihazlara ihtiyaç duyulacağından maliyet artacaktır. Havalandırmada ise mekan sıcaklığı sık sık değişeceğinden hem sağlık hem de ekonomi yönünden uygun değildir. Hava dolaşımı hızlandıkça mekanın konfor şartlarını sağlamak zor olacaktır. Yerden ısıtma sistemlerinde genellikle 0,1m/s.’den daha yavaş hava dolaşımı söz konusudur. Bu hızdaki hava sirkülasyonunda toz ve mikrop dolaşımı en alt seviyededir. Bu özelliğinden dolayıdır ki hastaneler,kreşler,koğuşlar,düşkünler yurdu ve bakım evlerinde alternatifsiz bir çözüm haline gelmiştir.

Yerden ısıtma sisteminde her an bir dairede bir kollektör dolabı ve birkaç ağızlı kollektör bulunmaktadır. Bu sayede her oda modülasyonu ayrı vana ile kontrol edilebildiğinden ihtiyaca göre bağımsız ve tamamen o dairede yaşayan sakinlerin isteğine göre kolaylıkla ayar yapma imkanı vardır. Böylece hem enerji tasarrufu hem de iyi bir konfor sağlanmış olur. Ayrıca duvar sıcaklıkları daha yüksek olduğu için oda sıcaklığı (Ta) daha az örneğin 14 0 C’ başlar. Bu ise hesaplarla belirlenen ısı yükünün daha olmasını sağlayacaktır.

Isı kaynağı olarak çevreyi kirletmeyen güneş enerjisi, artık enerji,termal su ve ısı pompası gibi enerji kaynaklarının kullanılabilir olması sağlık yönünden son derece önem arz etmektedir.


2-Enerji Tasarrufu

Yerden ısıtma sistemi ile mekanlarda homojen bir ısı dağılımı sağlanır. Odalar arasındaki sıcaklık farkları da azdır. Klasik sistemlerde görülen tavanda ısı birikmesi bu sistemler için söz konusu değildir. Bu nedenle 1-1,5 m kadar yükseklikteki sıcaklık konfor değerinden daha düşük,örneğin 180 C kabul edilebilir.Homojen ısı dağılımı ve yavaş hava dolaşımı,infiltasyon ısı kayıplarını büyük ölçüde azaltır.Isı bina yapı elemanlarında depolandığı için bina konforu ani sıcaklık düşüşlerinden,aşırı soğuk günlerden fazla etkilenmez.Klasik sistemlerde olduğu gibi ısı yükü hesaplarında aşırı soğuk günlerin dikkate alınmasına gerek yoktur.

Mekanlardaki konfor sıcaklığı kabaca, ortalama duvar yüzey iç sıcaklığı ile mekan sıcaklığının aritmetik ortalaması olarak ifade edilir. Döşemeden ısıtmada, duvarlar homojen ısınır ve sıcaklık farkları daha azdır. Hem de diğer sistemdekine oranla daha sıcaktır. Bundan dolayı da yerden ısıtmada konfor koşulu daha kolay sağlanabilmektedir.

Dış hava sıcaklığının değişmesi, dolayısı ile mekandaki ısıtma ihtiyacını da değiştirecektir. Eğer ısı ihtiyacı azalmış ise ısıtma suyu ısısı, mekana dağılmadan ya daha soğuk odalara giderek o mahalleri ısıtacak ya da kazana geri dönecektir. Yerden ısıtmada toplam ısıtma kapasitesinin yaklaşık % 60’ı ışıma %40’ı ise taşınma ile gerçekleşir.

3-Mimari Avantajları:

Klasik sistemlerdeki ısıtıcı eleman, tesisat borusu, bağlantı parçası gibi göze hoş gelmeyen ve kullanım alanını sınırlayan bu tür malzemeler yerden ısıtma sistemlerinde yoktur. Bundan dolayı da kullanılan hacimlerde %5 ‘ lik bir tasarruf sağlanır. Yerden ısıtmada kullanılan kollektör bir dolap ile kolayca gizlenebilir.

4- Uygulama ve Bakım Kolaylığı:

Ağır kütleler olmadığından malzeme nakli ve döşenmesi som derece kolaydır. Örnek olması açısından şöyle bir rakam verebiliriz; 4 kişilik bir ekip günde 250-300 m2 lik ısıtma yüzeyini döşeyebilmektedir. Klasik sistemlerde olduğu gibi fazla sayıda kolon yoktur. Bu nedenle de kolonların çekilmesi daha az vakit alacaktır. Döşemede kullanılan PPRC ve PEX boruları normal işletme şartlarında uzun ömürlüdür. Bu borular imalat hatasına karşı firmamızca 50 yıl garantilidir. Bu borularda kireçlenme, paslanma ve çap daralması olmadığı için bakım gerektirmez. Sistemin hava yapma ihtimali daha azdır. Hava yaptığında ise, kollektörden ya elle ya da otomatik purjör ile sistemdeki hava alınır. Tavsiye edileni otomatik purjördür.

Her bir parkurdaki basınç kaybının diğerlerine yakın olmasına dikkat edilmelidir. Bu olumsuzluk basınç düşürücü vanalar kullanılarak giderilebilir. Bu ise ek bir yatırım maliyetini beraberinde getirecektir.

Klasik sistemlerdeki gibi duvarlarda kirlenme olmadığından sık sık badana ve boya yapma ihtiyacı yoktur.

5- Ekonomik Avantajları

Borularda dolaşan sıcak su 50 0 C civarlarında olduğundan gerekli enerjinin karşılanmasında değişik alternatifler sunulabilir. Gerekli enerji her türlü akaryakıt elektrik, ısı pompası,termal su ve güneş enerjisi kaynaklarından sağlanır. Döşemelerde kullanılan strafor sayesinde ısı kaybı en alt seviyeye indirilmiştir. Uygulamada yaklaşık %30 enerji tasarrufu sağlanır. Kullanılan boruların uzun ömürlü oluşu, kireç tutmaması ve paslanmaz oluşundan dolayı bakım masrafları oldukça düşüktür.

6- Geniş Uygulama Sahası :

Yerden ısıtma sistemlerinin çok geniş uygulama sahası vardır. Uygulama sahasından bazıları şunlardır; Konut yapılar,okul,hastane,cami spor salonu,sinema havaalanı,tiyatro,futbol sahası,fabrika,kar ve buz eritme,havuz,hamam,sera,yol,köprü ve hemzemin geçitlerdir.

2-YERDEN ISITMA SİSTEMİNİN DEZAVANTAJLARI:

1-Isı ihtiyaçlarının çok yüksek olduğu mekanlarda yerden ısıtma sistemini kullanmamak veya takviyeli kullanmak gerekmektedir. Burada sınır değer 120kcal/m2h olmalıdır. Eğer ısı kaybı bu değeri aşıyor ise ek bir yalıtım ile bu sistem uygulanabilir.

1- İnşası bitirilmiş ve kullanılmakta olan binalarda uygulama yapılması halinde kaplama malzemesinin sökülmesi hem zaman almakta hem de ek bir maliyet getirmektedir. Ayrıca kapı ve eşiklerin yeniden düzenlenmesi gerekecektir.

3-Döşeme altında kalacak boruların kalitesi çok iyi olmalıdır. Aksi takdirde bir arıza karşısında değiştirilmesi oldukça zor ve masraflıdır. Bunun için termoplastik boruların güneş ışığına maruz bırakılmaması ve açık havada altı aydan fazla bekletilmemesi gerekir. Özellikle borunun sıcaklık ve basınç dayanımı DIN normlarına uygun olmalıdır. Bu konuya ait geniş bilgi ileriki konularda verilmiştir.

4- Isıtma suyu gidiş / dönüş sıcaklık farkı klasik sistemlerde 20 0 C iken yerden ısıtma sistemlerinde 10 0 C dir. Bundan dolayı su debisi daha fazla olmak zorundadır. Debinin daha fazla olması ise dolaşım pompası ve ana kolon boru çapını etkiler.Fakat bununla birlikte kolon ve vana sayısının klasik sisteme oranla çok az oluşu bir avantajdır.

5-Bu sistemde modülasyon ve kollektör yeri baştan iyi hesap edilmelidir. Çünkü her ikisinin de yer değiştirilmesi söz konusu değildir. Bunun için ilk tasarımın tecrübeli elemanlarca ve bilgisayar programı yardımıyla yapılması tavsiye edilir.

aRcHiTeCt (21.09.2006 07:43 GMT)

21.09.2006 10:38    

ctrl+alt+del
Yerden ısıtma ile ilgili elinde örnek hesap ve/veya proje olan arkadaşlar war mı acaba?

21.09.2006 11:01    

ibram
tabi bunlar avantajları ama bence zarlı yönleride var doğru hesaplamalar yapılmassa

21.09.2006 11:15    

selimsoysal
doğru hesaplamalar yapılmazsa ve boru döşenirken 80m sabit alınıp döşenmediği taktirde sistem çalışmaz.
boru boyu her kollaktörden ;
giriş ve çıkış mesafesi 80 mt sabit olmalıdır.
yani kollektörün 1 çıkışı 80mt diğeri 60mt boru olamaz olmamalı.
yoksa sistemde su en kısa mesafeden rink edeceği için diğer borular ısınmaz.su dolaşımı olmaz.
kısacası sistem çalışmaz.

21.09.2006 12:08    

muratgezer
Güzel bilgiler.Teşekkürler ama ben bir türlü ısınamadım bu sisteme.Mobil sistem daha mantıklı geliyor.

21.09.2006 12:40    

selimsoysal
mobil sistemin uygulanması kolay.onunda mantığının içinde azda olsa yerden ısıtma mantığı var diyebiliriz.
mobil sistemle normal petekli sistem aynı mantıkta sadece fark kollektörlü radyatör balanslaması yapılabiliyor ve dekoratif.
Bana bakarsanız yerden ısıtma iş merkezler vb. yerler için iyi bir seçim ama uygulamayı bilenlerin yapması koşuluyla.
Türkiyede yerden ısıtmanın tutmamasının nedeni genellikle yapılan yanlış uygulamalardan kaynaklanan sebeplerdir.

selimsoysal (21.09.2006 12:46 GMT)

21.09.2006 12:42    

huseyincicek
aslında bu sistem cami veya bu tür çatı kısmı çok yüksek olan yerlerde kullanılmalı bence uzun süre yasam alanı olarak kullanılan ev vs. yerlerde kullanılmamalıdır.

21.09.2006 13:21    

selimsoysal
dediğiniz gibi yüksek yapılar alışveriş merkezleri oteller vb yerlerde kullanılan bir sistem konutlarda çeşitli hastalıklara yol açıyor diye kullanılmıyor ama doğruluğu tartışılır gibi çok kesin bir bilgim yok bu konu hakkında.

21.09.2006 13:36    

ibram
doğru hesap yapılmassa ayaklarda mantar kadın hastalıklarına kadar sorunlar çıkıyor bunu söyleyen insanda türkiyede yerden ısıtma projesi çizme yetkisi olan çok az insanlardan biri 2.si betonun kaldığı düşük ısı dahi olsa betone vermiş olduğu zarar ve izmit depreminde bir çok evin mukavemetini kaybetme nedeni olarakda gösterildi yani ben hiç kimseye önermiyorum açıkcası

21.09.2006 14:22    

muratgezer
Isınan havanın sıcaktan soğuğa doğru bir sirkülasyon oluşturduğu bir gerçektir.Radyatörlü sistemlerde radyatörün üstündeki bir takvimin veya perdenin nasıl hareket ettiğini hepimiz görmüşüzdür.Bu sirkülasyon özellikle umuma açık binalarda yerdeki tozun havalanarak ağzımıza burnumuza girmesine neden olacaktır.Ayrıca bu sistemin bakımı ve tamiratı çok pahalı ve zahmetli bir işlemdir.

26.06.2008 18:14    

neriman şimşek
arkadaslar bu tesisat işlerine yeni başladım.yerden ısıtma sistemleri hakkında döküman istiyorum.sıfırdan yavas yavas anlayabileceğim sonra hesaplayıp işi kavrayabileceğim dökümanlara ihtiyacım var.eklerseniz sevinirim

10.12.2009 18:40    

gokan90
yerden ısıtma projesini nerden bulabilirim.bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 1.101 saniye - Sorgu: 75 - Ortalama: 0.01469 saniye