AutoCAD • AutoLISP • Programlama • Püfler • Komutlar • Terimler • Eğitim
aLd • TCad • FacadeCAD • Cephe Kot • HQ Library • FreeMUST • Pasdoc.A
14.09.2006 08:13    

selimsoysal
 Açık genleleÅŸme depolu sistemler atmosfere açık olarak çalışmaktadırlar. Bu sebepten Isıtma tesisatına sürekli hava (oksijen) giriÅŸi söz konusudur. Bunun sonucu olarak ısıtma kazanı, genleÅŸme deposu, borular, vanalar ve diÄŸer sistem ekipmanları zaman içerisinde korozyona maruz kalır ve
çürür.
 Açık genleÅŸme depoları çatı katına yerleÅŸtirildiÄŸinden ve zamanla korozyondan dolayı çürüdüklerinden binaların üst katlarını su basma riski vardır.
 Açık genleÅŸme depolarının hacmi uygun hesaplanmamış ise ya da en üst kottaki radyatör ile arasındaki mesafesi yeteri kadar bırakılmamış ise, havalık borularından açık genleÅŸme deposuna su sirkülasyonu olur.Bu da enerji kaybı yanı sıra pompa basıncını düºürür ve bu sebepten
tesisattaki kritik devrenin ısınmama problemi ortaya çıkabilir.
 Kapalı genleÅŸme depolu sistemler atmosfer ortamına kapalı olduklarından sisteme oksijen giriÅŸi olmaz ve sistemdeki tüm elemanların ömrü uzar. Ãœst katlarda sürekli pozitif (+) basınç olduÄŸundan hava yapma riski ortadan kalkar.
 Açık genleÅŸme depolu sistemlerde, genleÅŸme tankını ve kazana gidiÅŸ – dönüş baÄŸlantı borularının iyi bir ÅŸekilde izole edilmiÅŸ olması gerekir. Oysa bir çok sistemde açık genleÅŸme depoları izole edilmediÄŸinden ve bu depolar ısıtılmayan mahal olan çatı arasına yerleÅŸtirildiÄŸinden ciddi bir ÅŸekilde ısı kaybı söz konusu olur. Bu da yakıt sarfiyatını arttırmaktadır.
 Açık genleÅŸme depolu sistemlerde, özellikle çok zonlu tesisat uygulamalarında, sabit basınç saÄŸlamak mümkün deÄŸildir. Zonların çalışma
durumuna bağlı olarak sistemde basınç değişebilir. Kapalı genleşme depolu sistemlerde tüm zonlarda sabit basınç sağlanabilir.kapalı genleşme depolu sistemler atmosfere kapalı olduğundan sistemden zamanla su eksilmesi olmaz. Açık genleşme depolu sistemlerde buharlaşma sebebi ile zamanla sistemdeki su seviyesi düşer ve bundan dolayı sisteme sürekli su ilavesi gerekir.
 Bu yüzden her seferinde sisteme kireç, tortu ve oksijen giriÅŸi olur, sistemdeki tüm elemanlar kireç ve korozyon riski ile karşı karşıya kalır.
 Kapalı genleÅŸme depolu sistemler direk olarak kazanın yanına koyulduÄŸu için az yer kaplarlar. Kazan ile depo arasında uzun mesafeli boru hattı olmaz. Açık genleÅŸme depolu sistemlerde hem çatıda gereksiz yer kaybı olur hem de kazan ile genleÅŸme deposu arasında uzun mesafeli boru hatları çekilmektedir.
 Sirkülasyon pompalarının tesisat dönüşünde olduÄŸu durumlarda Açık genleÅŸme deposu ile tesisatın en üst kotundaki radyatör arasındaki mesafenin pompanın basma yüksekliÄŸinden daha büyük olması gerekir.Bunun olmadığı durumlarda pompa basıncından dolayı açık genleÅŸme depolarında taÅŸmalar ve su seviyesinde düşmeler meydana gelebilir.Bu durumda üst katlardaki radyatörlerde hava yapma problemi ortaya çıkar.
 Açık genleÅŸme depolarında sirkülasyon olduÄŸunda pompa basıncı düşer ve bu sebepten tesisattaki kritik devrenin ısınmama problemi ortaya çıkabilir.
 Kapalı genleÅŸme depoları Azot gazı ile basınçlandırılmıştır. Gaz basıncı zaman içerisinde düşmez ve bakım aralığı uzar.
 Kapalı genleÅŸme depolarının membranı butil kauçuk malzemeden yapılmıştır, Bu membran diÄŸer lastik membranlara göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür.
UZUN ÖMÜRLÜ VE EKONOMİK BİR ISITMA TESİSATI İÇİN KAPALI GENLEŞME
DEPOLARINI SEÇMEK ÇOK DOÄžRU BÄ°R ÇÖZÃœMDÃœR…



(Arkadaşlar alıntıdır. Düzenleyip gönderdim umarım işinize yarar.)
Kolay gelsin.
İyi çalışamalar.

14.09.2006 10:59    

muratgezer
Hepsine katılıyorum.Teşekkür ederim.Fakat bence çok önemli olan ve sıkça yapılan bir hatadan da bahsetmekte fayda var.Kapalı genleşme depoları katı yakıtlı sistemlerde kesinlikle kullanılmamalıdır.

14.09.2006 13:39    

istisna006
teşekkürler selim bu kadar faydalı bilgiler için. gerçekten iş hayatımızda faydasını göreceğimiz şeylerden bahsetmişsin. tekrar teşşekkür ediyorum:)

15.09.2006 08:42    

selimsoysal
teşekkür ederim murat bey.
gerçekten çok iyi bir açık yakalamışsınız.
görüşünüze katılıyorum.
unutulan en önemli konulardan biriside oydu.
bilgi paylaşımınızı bekliyoruz.
görüşmek üzere.
iyi çalışmalar.

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 0.584 saniye - Sorgu: 52 - Ortalama: 0.01122 saniye