AutoCAD • AutoLISP • Programlama • Püfler • Komutlar • Terimler • Eğitim
aLd • TCad • FacadeCAD • Cephe Kot • HQ Library • FreeMUST • Pasdoc.A
03.11.2010 15:55    

osssima
Ankara ostimde çalışıyorum Teknik lise mezunuyum 1600TL Maaş alıyorum 2002 den beri bu mesleğin içindeyim

18.08.2011 12:36    

makine26
Bende makina teknikeriyim.15 senedir çalışmaktayım.Yazılanlara bakılırsa kimse memnun değil.Son çalıştığım yerde 950 almaktaydım.Artış olmayınca bıraktım.Epeydir çalışmıyorum.Ek iş olarak yaptığım yerlerde ödeme problemli olduğu için hevesim kalmadı.Autocad,solidworks,solid edge,catiav5,inventor,unigraphics ...,coreldraw kullanmama rağmen aldığımız ücret yeterli değil.Devlette çalışan okuldan arkadaşlar 2 - 2,5 arası maaşları var.
kimiler çok yüksek ücret aldığını yazmış ama herkes o ücrete iş bulamıyor.Yoksa ben mi bulamıyorum?

23.09.2011 18:28    

xxxyz
Piyasada sadece oturup resim çizerseniz tabiki maaş 1500 ü geçmez siz atölyeyede inip işi takip edeceksiniz gerekirse yardım edeceksiniz ki bir noktaya ulaşın. resmi herkes çizer kursla ama tüm atölyeyi kontrol etmektir iş(resim+tezgahlar) bunu başarırsanız 2500 de alırsınız daha fazla da

04.10.2011 17:46    

parola18
Merhaba arkadaÅŸlar.
mrk bölümünden 2003 te mezun oldum.
2004 te çalıştığım firmada 800 tl
2005 te çalıştığım firmada 850 tl
2008 de çalıştığım firmada 1000 tl
2009 da çalıştığım firmada 1500 tl
2010 da çalıştığım firmada 1500 tl
şu an aynı firmada 1650 tl alıyorum.

2005-2007 arası askerlik olduğu için boş geçtim.

05.10.2011 07:26    

kumata
Türkiye gibi bir yerde ressam ücretleriden kesin bahsetmek mümküm değil bence
işveren 50 tl için parazlık yapar olmuş..Ucuz olsun güzel olsun zihniyeti işte

23.11.2011 17:04    

delirendeli
Arkadaşlar çizimi herkes çizemez bu bir.
çizse de imalata hazır hale getiremez bu iki.
ressamlık 6 aylık kursla olmaz bu da üç.
bir kere ressamlık bir bütündür. aç skeç oluştur kapalı alan hoop extrude sonra holee bitti değildir ressamlık.

ressamlık bir kere malzeme bilgisi ister
üstün bir 2d çizim okuma yeteneği ister.
üstün bir pc kullanıcısı olmalısınız.
bunlar olduktan sonrada imalat ÅŸekillerini bilmelisiniz.
ölçülendirdiğiniz resmi borverkteki adam okuyabilmeli
tornadaki adam da okuyabilmeli vakit harcamamalı .
kısacası evrensel olmalı resim herkes anlayabilmeli.
ve en önemlisi toleranslar... hem ölçüsel hem de şekil konum toleranlarını iyi bilmeli ressam.
kısacası ressam aslında sadece ressam değildir. imalatın gizli öznesidir.
ve eklenmesi gereken bir çok şey daha vardır belki de buraya...

arkadaşlar 1500 altına çalşmayın. çünkü iş görüşmelerine gidiyorum ordan biliyorum. genelde bu rakamı teklif ediyorlar.
ama ben 2200 istiyorum.
selamlar.

23.11.2011 18:21    

Travaci
Ben istanbulda yaşıyorum inşaat teknik ressamıyım,fakat makineci arkadaslarım var, 1800-2500 arası alıyorlar.

25.11.2011 12:24    

serdarhakkiusta
Ben aydında çalışmaktayım makine yerleşim planı çiziyorum ve aldığım maaş şuanda 1100 tl bence 2500 tl alan arkadaşlar varsa helal olsun ama 2000 tl ye kadar ınanırım ama daha üstüne inanmam

30.11.2011 12:11    

nezih2486
Bu arkadaşımın yazdıklarına aynen katılıyorum. teknik resim üretim yapan insanlar arsında kullanılan üniversal bir lisandır. yapılması istenen parçaları tezgah operatörlerine, hata yapma imkânı tanımadan anlatma şeklidir. bu sebeple sadece teknik resim çizmeyi öğrenmiş olmanız yeterli değildir. hangi tezgahlar veya tasarımlar için parça üretecekseniz o tezgâh ve üretimin unsurlarını da bilmeniz gerekecektir. ömrünüz boyunca sürekli araştırma ve öğrenme çabası ile yaşayacaksınız. her yaptığınız işte tek bir endişeniz olmalı. eğer tezgah operatörü elinde benim çizdiğim resimlerle gelipde "--bu ne biçim resim ben bunu şu tezgahımda işleyemiyorum dediğinde ya ben nasıl yapılması gerektiğini anlatamaz isem." diye düşünmeli ve resimleri teslim etmeden önce tezgâha nasıl bağlanacağı, hangi donanımlar kullanılarak işleneceği konusunu etüd etmelisiniz.

hiç bir zaman mesleğinizi küçümsemeyin. benim öğretmenim; ( teknik resimde, bir lokomotif ile ingiliz anahtarı arasında fark yoktur. ikiside üretilmesi gereken önemli parçalar ihtiva eder.) derdi. ömrüm boyunca bu sözün aydınlığında çalıştım. yaptığınız işi çok önemseyin. fiyatınızı belirlerken bunları göz önünde bulundurun. şunu da hiç unutmayın bir teknik ressam, (daha ilerde tasarımcı) asla sabah 9:00 akşam 17:00 memur gibi çalışamaz. sizin için asla paydos yoktur. yolda, büroda, dinlenme sırasında, maç seyrederken, arkadaşlarınızla içki içerken bile üzerinde çalıştığınız projenin problemleri ile meşgul olacaksınız. kafanız sürekli yaptığınız işe bağlı kalacaktır. hatta eşinizi çocuklarınızı severken birden herşeyi bırakıp, aklınız gelenleri not almak ihtiyacı bile duyduğunuz anlar olacaktır. dolayısıyla kendinizi ucuza harcamayın. aynı zamanda patron olup da teknik ressam çalıştıranlar da bu sözlerimi dikkate alırlar ise yararlanırlar. çünkü bir teknik ressam, size en az fire ile sağlıklı üretim yapmanız için gerekli metodları yaratacak olan elemandır. işetmeniz için bir ressam aldığınızda ( ki o ressam 20 senelik deneyimli bir ressam olsa dahi) işletmeniz bünyesine uyum sağlaması için en az bir veya iki sene iş başı eğitimi yapmalıdır. daha önceki deneyim kazandığı işletmenin üretim metodları, çalışan operatörlerin bilgi ve çalışma adabı kuvvetle muhtemeldir ki sizin işletmenize uygun olmayacaktır. bu sebeplerdir ki eğitim sürecindeki meydana gelebilecek hatalar, ressamın başarısının yada başarısızlığının işareti olarak algılanmamalıdır.

burada genç arkadaşlarıma öz güvenlerini göstermek adına bir öneride bulunmak istiyorum. hiç kimse sizin 5~10 yılda kazandığınız deneyimlerinizi 2~3 saatlik bir sınavla ve yalan yanlış bir kaç soruyla çözümleyemez. böyle bir sınav teklifini kabul etmektense öz geçmişinizi ve yaptığınız projeleri anlatacağınız mülâkatları tercih edin. gerekirse işverene üç ay süreyle hiç bir ücret taleb etmeden ve bağlayıcı herhangi bir sözleşme yapmadan deneme çalışması yapabileceğinizi, bilâhare fiyat ve çalışma koşulları hakkında tekrar konuşabileceğinizi önerin. buna rağmen hala sınav diye ısrar ederse o iş yerinde size uygun bir iş olmadığını anlayın. zira ülkemizde pek çok işyerinde hala teknik resmin ve ressamın gerçekte ne işe yaradığını bilen yoktur. sırf teknik ressam çalıştırıyorum demek için sizi işe almak isteyenler olabilecektir. böyle iş yerlerinde kalitenizi kaybedersiniz. senede 5~6 proje (oda uyduruk bir projedir) çizer geri kalan zamanda evrak yada onu bunu getir götür işleriyle uğraşırsınız.

kısaca olması gereken çalışma koşullarınızı size belirtmeye çalıştım. böyle bir hayat içerisinde işinizden başka bir şey düşünmeden projelerinize konsantre olmanız için gereken şartları ve bu şarların bedelini hesap edin. ihtiyacınız olacak bu bedeli işverenden talebedin. başkalrının aldığı sizi asla tatmin etmeye bilir. tamam piyasanın rayici size fikir versin ama asla değeriniz belirlemesin. sizin değerinizi sadece siz biçebilirsiniz, unutmayın.

Saygılarımla
nezih



Alıntı
delirendeli :
Arkadaşlar çizimi herkes çizemez bu bir.
çizse de imalata hazır hale getiremez bu iki.
ressamlık 6 aylık kursla olmaz bu da üç.
bir kere ressamlık bir bütündür. aç skeç oluştur kapalı alan hoop extrude sonra holee bitti değildir ressamlık.

ressamlık bir kere malzeme bilgisi ister
üstün bir 2d çizim okuma yeteneği ister.
üstün bir pc kullanıcısı olmalısınız.
bunlar olduktan sonrada imalat ÅŸekillerini bilmelisiniz.
ölçülendirdiğiniz resmi borverkteki adam okuyabilmeli
tornadaki adam da okuyabilmeli vakit harcamamalı .
kısacası evrensel olmalı resim herkes anlayabilmeli.
ve en önemlisi toleranslar... hem ölçüsel hem de şekil konum toleranlarını iyi bilmeli ressam.
kısacası ressam aslında sadece ressam değildir. imalatın gizli öznesidir.
ve eklenmesi gereken bir çok şey daha vardır belki de buraya...

arkadaşlar 1500 altına çalşmayın. çünkü iş görüşmelerine gidiyorum ordan biliyorum. genelde bu rakamı teklif ediyorlar.
ama ben 2200 istiyorum.
selamlar.

02.12.2011 15:19    

ulvikarabulut
Selam arkadaşlar herkes bişeyler yazmış okudum ve bende bişeyler söylemek istiyorum.Ben de makine teknikeriyim ve 2002 yılından beri bu mesleğin içerisindeyim.2007 yılında istanbul'da bu günkü para birimi ile 1750 ytl + prim alıyordum yani ortalama maaşım 3500-5000 ytl arası oluyordu.Aynı işyerinde akrabam çalıştığı için ayrıldım ve 2008 yılından beri de yurtdışında çalışıyorum şu an maaşım 2500 dolar.Bazı arkadaşlar garip karşılayabilir bu kadar para alırken neden çıkasınki yalan söylüyosun diyebilirler ama eğer çalıştığın yerde huzurun yoksa ne kadar para alırsanız alın mutlu olmuyorsunuz günler saatler geçmez oluyor.
alacağınız maaşı belirleyen en önemli unsur tabiki mesleki bilgi.
aman iş bulamam diyip 750 ytl ye işe başlarsanız bu böyle devam edip gider.
ben çok kez şahit oldum mühendisler bile benden az maaş alıyordu.
arkadaşlar korkarak iş aramayın.Kendinizi geliştirin bi kaç sene sıkın dişinizi sonrada iş görüşmesine gittiğiniz firmalardan siz maaşınızı isteyin.
işi bilmeyen ve korkan arkadaşlar yüzünden tekniker arkadaşların çoğu mağdur oluyor.Maaşlar düşük olması hep bu yüzden.
sağlıcakla kalın.

05.12.2011 07:33    

savaskursun
Arkadaşlar bende end.Mutfak sektöründeyim ve mmaşım 2500 tl,ama benimkisi bulunduğum yerde yapılan dolapalrın tamamının projeleri bana ayit,bunların sac halinden dolabın çalışır haline kadar gelmesi durumuna kadar bizzat kendim ilgileniyorum,bu dolapların kalıpları vss hepsini ben yaptım,personelle ben ilgileniyorum,kimyassallar ve soğutma kısmına kadar herşeye ben bakıyorum,tamamıda benim çizimlerim,bunların yanında cnc makinaların programalrınıda ben yapıyorum,punc,lazer,abkant..Vs,bunların yanında bi nevi satınalmayada karışıyorum,yani sadece çizim değil bulunduğum firmaya bu işi ben başlattım ama aldığım maaş daha yeni 2500 tl oldu,birçok-4-5 kişinin işini yapıyorum ve ümraniyeden,esenyurda gidiyorum hergün,bunun yanında cumarteasi günü 1e kadar çalışıyoruz ve mesaiden sayılmıyor,diğer bir yandnda sigortalarda asgari ücretten yatıyor...

10.12.2011 16:44    

takac28
Selam bende makine ressamıyım 25 yaşındayım askerliğimi yaptım istanbulda iş arıyorum ilgili arkadaşlara duyrulur.

25.09.2012 17:00    

mrkmcan
şu dikkatimi çekti;biraz meslekte kaşarlaşmış kişiler, bu mesleği analarının karnında öğrendiklerini sanıyorlar

25.09.2012 20:48    

talacakoc
Bildiğim tek şey bu işte çizim yapıyorum diyebilmen için biraz mühendis, biraz tasarımcı, biraz patron ve birazda amele olman gerektiğidir. Sadece ressamım diye ortaya çıkarsan en ufak bir sorunda sap gibi kalırsın. Pişmek için atelyede de bulunmalı sahada da olmalıyız. Yoksa olduğumuz yerde sayar dururuz. Ben evde ek iş olarak çizim yapıyorum. Çok şükür buradan aldığım para benim sadece manen tatmin ediyor. Çünkü bu işi seviyorum. Hem lise de hem de üniversitede en sevdiğim meslek dersi teknik resimdi. Size nacizane tavsiyem eğer bu işten zevk almıyorsanız, zorunluluk dahi olsa yapmayın.
Hergün yeni bir şey çıkıyor, her yıl çizim programları yenileniyor. Yetişmek çok zor ama yetişemezsek sistem bizi dışarı atıyor. Eğitim şart; işimizle ilgili her bulduğumuz doneyi bir şekilde aklımıza hafızamıza yazmalıyız. Başka tasarımcılarla konuşup tasarımlarımız ve onların tasarımları konusunda fikirler almalıyız. İnternetin her yere girdiği şu zamanda bilgi saklamak diye birşey olamaz.
Her bilgiye ulaşabileceğimiz bir zaman dilimi ve imkanlara sahibiz. Bunları iyi değerlendirip kendimizi geliştirebilir ve böylece istediğimiz ücretleri patron karşısında ezilmeden dim dik durarak isteyebiliriz.
Unutmamamız gereken çalışacağımız fiyat aralığını kendimizin belirleyeceğidir. Çünkü yaptığınız işe harcadığınız emeği sizden başka kimse bilemez. Bu kişi meslektaşınız olsa dahi.
Saygılar
Tacettin

26.09.2012 08:05    

Selim7
Sayfayı okuduğumda ücretler tatmin edici düzeylerde. Bende bu alanda kendimi geliştirmek istiyorum. Tabi öncelikle söz konusunun yüksek maaş sebebiyle olmadığını söyleyeyim, aslında olduğunu da tam inkâr edemem. Kim istemez ki maaşının üst düzeyde olmasını. Neyse, Ressamlık işine sahadan mı başlanır. Yükselinebilir bir dal seçmek istiyorum. Meselâ herhangi bir işi yaparken diğer daha üst düzey bir işe de geçilebilme ihtimali olsun. Örneğin Cnc otomat operatörlüğünden, bu makineyi kodlamaya ve makine de işlenecek parçaların çizimlerinin yapılması gibi. Bence operatörlükten daha güzel bir iş. Ressamlık için düzenin bu şekilde mi işlemesi gerekiyor. O halde başlayabilirim. Cnc işlerini gerçekten seviyorum. Bu işle ilgili bir okul bitirmemiş olmama rağmen. : )

22 yaşında ve bu işlerle bir bilgi birikimi olmayan bu gence neler öneribilirsiniz?
Saygılarımla..

27.12.2012 14:26    

yasinsezer
Ben 2007 Mezunuyum. 2008 yılından bu yana yurt dışında Teknik Ressamlık yapıyorum. İlk başladığım yıl Yani
2008 -> 1600$ + Ev
2009 -> 1800$ + Ev
2010 -> 2000$ + Ev
2011 -> 2500$ (Ev yok)
2012 -> 2750$ + Ev (Toplam 4000$)
Maaş Alıyorum. Ayrıca Sigortamda yatırılıyor. Türkiyede bu görevde hiç çalışmadım. Ve fiyatlara bakılırsa çalışmakta istemem.

20.12.2013 22:53    

hakanpezik
Merhaba arkadaşlar ve abilerim ben 18 yaşındayım allah nasip ederse seneye üniversiteye gidicem şuan staj görüyorum staj ücretlerini bilirsiniz 300-350 tl bunun yanı sıra ben 2 tane şirketle çalışıyorum ve çizimlerini yapıyorum sayfa başına 200 tl den çizim yapıyorum yani bi çizimim 35-50 parça arasında oluyo genelde montajıyla birlikte 2 ayda 7000-10000 arasında ücret kazanıyorum şuan sizce bu fiyat aralığı iyimidir yoksa yükseltmelimiyim üniversitede de hangi dal üzerine yogunlaşmam gerekir anlatabilirmisiniz ?

22.02.2014 00:27    

parola18
Merhaba arkadaÅŸlar.
2011 yılında aşağıdaki mesajı atmıştım.


mrk bölümünden 2003 te mezun oldum.
2004 te çalıştığım firmada 800 tl
2005 te çalıştığım firmada 850 tl
2008 de çalıştığım firmada 1000 tl
2009 da çalıştığım firmada 1500 tl
2010 da çalıştığım firmada 1500 tl
şu an aynı firmada 1650 tl alıyorum.

2005-2007 arası askerlik olduğu için boş geçtim.

2014 yani şu an yine aynı firmadayım 2400 tl alıyorum.

Copyright © 2004-2022 SQL: 1.317 saniye - Sorgu: 94 - Ortalama: 0.01401 saniye