AutoLISP kitabı alarak 26%(298)
İnternetten araştırarak 20.1%(230)
Bilen arkadaşlarıma danışarak 27.3%(312)
Diğer (Aşağıda açıklayınız)26.6%(304)

Yukarı tıklayarak oy kullanabilirsiniz.
23.12.2016 20:12    

admin
AutoLisp'i bilen veya kendini geliştirmek isteyenlerin nasıl bir yol izlediklerini öğrenmek için küçük bir anket düzenliyoruz. Ankete katıldıktan sonra konu hakkındaki yorumlarınızı lütfen aşağıda belirtiniz.

24.12.2016 08:24    

ehya
Sene 1998. Tamamen gaza geldim. Öğreneceğim dedim. 18 sene geçti. Hala öğreniyorum :)

24.12.2016 09:58    

waytooraider
Siz Saygıdeğer Hocalarımız varken,bize sadece ,kullanmak,ufak tefek değişiklikler yapmak yetiyor...Ehya Hocamızın yazılarını takip etmek,Mehmet Şahin Güvercin (Prohibit) Hocamızın kitabını kurcalamak,Çizimokulu'nu düzenli takip etmek zaten işin %49'u demek..

24.12.2016 23:19    

Travaci
Sitede birilerinden lisp İstemenin ve ihtiyaçların sonu olmadığını anladıktan sonra bir kitap aldım, zaman zaman Şahin Abi ye soru sorarak ve Mehmet Abi nin başının etini yiyerek öğrenmeye başladım Daha sonra var olan lispleri inceleyerek ve ihtiyacım olan lispleri yazarak devam ettim. Önce basit işlemler ... Command kullanarak iki noktaya çizgi çizdirme ,iki noktanın ucuna point koyma vs ... İlerleyen zamanlarda entmake mantığını öğrendikten sonra command ı kodlarımdan çıkardım, daha sonra lisp in yetersiz yada bazı işlemlerde dolanbaçlı olduğunu düşündüğümde visual lisp e yöneldim, lispi görselleştirmek ve kullanımı kolaylaştırmak içinde dcl öğrendim. Bunların sonunda tekrar başa döndüm kodlarıma baktım, nerede fazlalık var, nerede gereksiz işlemler var ne yaparsam kod daha kısa,hızlı ve işlevsel olur bunun için kafa yordum. Bunları yaparken aynı zamanda sitede lisp isteklerine cevap verdim. Kimsenin öğrenmeye niyetinin olmaması ve hazırcı olması açıkçası hevesimi kırdı. Paylaşımları azalttım hatta kestim diyebilirim. Sıramı Adem Abi ye devrettim : ) Umarım oda devredecek birilerini bulur.

27.12.2016 22:15    

yazgunesi
Benim Autolisp ile tanışma zamanım üniversite yıllarında Autocad 14 zamanına denk geliyor. O zamanlar çok merakım vardı ama egitim içeriğinin İngilizce dili olması sebebiyle pek birşey yapamadım. Yani Autocad yardım menüsündeki dokümanlara sadece bakmakla yetindim.

Esas başlangıcı sitemizdeki eğitim makaleleri ve örnek dersler, paylaşılan örnek programlar sayesinde gerçekleştirdim. Yani bizim web sitemizin bana katkısı çok önemli oldu başlangıç için.

Autolisp konusunda benim uyguladığım yöntem el yazıyla A4 kağıda program yazmaya çalışmaktır. Kendimce bir düzen oluşturdum ve ismine şablon sistemi diye nitelendirdim kendimce.
Birçok örnek basit referans programlar yazdım, çalışan kod örnekleri olarak. Bunlara bakarak daha sonraları daha gelişmiş içerikli programlar yazmaya çalıştım.

Tabi yardimci kaynak olarak ta bazı eğitim dokümanların yazıcı çıktısını aldım ve hazır bulundurdum birşeyler yapmaya çalışır iken. Kitap almaya ihtiyaç duymadım, genelde interneti çok kullandığım için bulduğum kaynaklardan yararlanmaya çalıştım.

Kitap almayı düşünüyorum, kendimi geliştirmek adına da çaba gösteriyorum her fırsatta. Sitemizdeki arkadaşlardan da destek aldım. İşallah zamanla daha da iyi olmaya çalışacağım.

yazgunesi (27.12.2016 22:25 GMT)

29.12.2016 07:29    

miyatu
Okulda zorla satılan autocad kitabının son sayfalarında gördüm ilk lisp kodlarını o an karar verdim öğrenmeye. İlk başlarda taklit ederek sonra internetten araştırarak en son burada değerli hocalarımızın katkılarıyla geliştirmeye çalıştım.

17.02.2021 13:39    

akcan
Visual basic bildiğim için AutoCAD VBA'yı kolaylıkla öğrendim.
Ancak AutoLisp'de olup VBA da olmayan özellikler fark edince lisp'e de el attım.
VBA da aradığım şey eğri çizgi üzerinde istenilen uzaklıktaki bir noktaydı. Lisp'deki eğri çizgi komutları (vlax-curve-xxxx) işimi gördü.
Önce internetten forumlardan ve youtube'dan araştırma yaparak bir şeyler kaptım. Sonra google play'den Mehmet Şahin Güvercin'in AutoLisp kitabını aldım.

Kitaptan ve internetten öğrenmeye devam ediyorum.
AutoLisp'e geçiş yaptığımda kodlama tarzına alışmak kolay olmadı.
Her işlemde parantez kullanımı can sıkıcı.
Değişkene değer aktarmak için setq kullanımı ve matematiksel işlemleri çok garipsedim.
A=(5+8)*6 yerine (setq A (*(+ 5 8) 6)) yazmak gibi.
(İleriki lisp sürümlerinde diğer dillerdeki kullanım tarzına geçiş yapılır mı ki acaba?)

18.02.2021 06:00    

ozkul
Mehmet Şahin Güvercin hocamın imzalı kitap hediye etmesini bekliyorum öğrenmek için.

18.02.2021 10:53    

ProhibiT
Merhaba :)
ozkul kitaptan bulursan bir tane de bana alıver lütfen... imza işi kolay :) Şaka bir yana bir arkadaşım "Nadir Kitap" tan bulmuş...
Bu başlık altında yazan arkadaşlara ayrıca teşekkür etmek isterim.
Mehmet Şamil Demiryürek (ehya) hocam beni bu kitabı yazmaya teşvik eden kişi oldu.
"Hocam, benim bile anlayabileceğim şekilde yaz." demiş, ben de "Hocam senin anlayabileceğin seviyede yazarsam kimse anlayamaz, sen zaten belli bir seviyeyi aşmışsın." diye cevap vermiştim.
Kitabı, Mehmet hocamın da tavsiyeleriyle, eksiksiz olsun diye düşünerek yazıp bitirdiğimde kitap sayfasıyla bin sayfayı aşkın bir doküman çıktı ortaya. Yayınevimiz bu konuda (haklı olarak) itiraz etti. İki cilte bile sığmaz, böyle bir yayın yapmamız söz konusu değil, dediler. Tek Cilt halinde düzenlemeye başladım, o aralar iş için Tunus'a gittim, bir yıla yakın orada kaldığım için tamamlama fırsatım olmadı. Daha sonra Türkiye'ye dönüşte tamamlayabildim. Başlangıçta kitapta ele alınan kavramlarla ilgili bir seri video düşünmüştük, bunu da gerçekleştiremedik ve o haliyle yayınlandı.

Konu başlığı; "AutoLisp'i Nasıl Öğrendiniz?" olduğuna göre kendi hikayemi anlatsam, iyi bir örnek oluşturmadığı düşüncesiyle bunu çok kısa geçmek istiyorum.
Oğlumu küçüklüğünde çok ilginç tespitleri vardı, hala da öyledir ya. :) Küçüktür çocuktur demez onu her zaman büyük bir ilgiyle dinlerdim, ve çok şey öğrenirdim ondan. Çocukluğunda söylediği bazı sözleri hala atasözü gibi zaman zaman kullanırız. Biri "Başım ağrıyor" dese Eren hemen "Git çektir..." derdi. "Lan olur mu öyle şey" deyince de, "valla benim dişim ağrımıştı, çektirdim kurtuldum." derdi. Bir gün gene hiç ummadığım bir konuda çok ilginç bir şey anlatınca, "... bunu nerden öğrendin lan! Çok ilginçmiş" dediğimde; "ben zaten biliktim" demişti. O hikaye... AutoLisp icat olduğunda ben Lisp'i (Generic Lisp, List Processing Language) zaten biliktim.

Lisp'in ne olup ne olmadığını anlattığım, Kitabımızın basın bültenleri için hazırladığım bir videoyu burada paylaşmak isterim. Kitabı alanların çoğu bile bu videoyu izlememişlerdir sanıyorum.
174410-giris-01.mpg
Ses ve görüntü kalitesi için kusura bakılmasın lütfen, bilgisayarın condenser mikrofonu ile kaydedildi ve bu ham halidir, hiç bir işlemden geçmedi. Videonun başında duyduğunuz müzik, oğlumun lise yıllarında yaptığı bir bestesinin, tarafımdan düzenlenmiş aranje edilmiş altyapısıdır. Bunun üzerine vokal kaydedip bir türlü hayata geçiremediğimiz, bir anı olarak kalan bir proje.

Yukarıda biliktim diye söz ettiğim yalnızca Lisp değil elbette. Densizlikten değil yersizlikten, Assembly de dahil hemen her programlama dilini öğrendim ve kullandım. VBA'nın büyük dedesi Basic (Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code), sonra Bascia (Advanced Basic) QBasic (Quick Basic) ve sonra da VBA (Visual Basic for Application) dilini de kullandım. Fortran IV, Fortran 77 ve VS Fortran'dan başlayarak hemen tüm Fortran lehçelerini kullandım. 1978'de Üniversiteye girdiğimin ikinci yılında bir baktım seçmeli bir ders var; "Fortran ve Bilgisayar Programlama" diye. Hemen seçtim o dersi. Benden başka seçen olmadığı için ders açılmamıştı. :)
Herkesin daha "Elektronik Beyin" dediği yıllarda Fortran, Basic ve en önemlisi de Lisp (List Processing Language) öğrenmiştim. Bilgisayarın günümüzde algıladığımızdan çok farklı olduğu yıllarda, data ve kodların delikli kartlarla (punch card) girildiği dönemlerde, Suni Zekâ (şimdilerde Yapay Zekâ deniyor, yani Artificial Intelligence) konularıyla uğraşırken tanıştım Lisp ile. Videoda kısaca söz ettiğim, "Açık kaynak kodlu pek çok program Lisp ile yazılmıştır" ifadesinin en bilinen örneklerinden biri Audacity Programıdır. Ses Kayıt ve Stüdyo teknolojileri alanında kullanılan bir programdır. Bilenler var(mı)dır, müzik ve müziokoloji, sesin fiziği konularıyla da ilgilenmişliğim var. Sonraki zamanlarda da Cobol, Pascal (Turbo'su dahil) ve C (her türlü +'sı dahil) öğrendim ve kullandım.
Bunları neden anlattım? Aman dikkat edin, bilgisayarınızda ve hatta akıllı telefonlarınızda kullanıverdiğiniz bazı programları (Application veya Uygulama deniyor şimdilerde) ben yazmış veya bir şekilde içinde bulunmuş olabilirim. Sonuç olarak, hangisi döver şeklindeki anlamsız tartışmalarda (Bana sorarsanız Lisp, Assembly hariç tümünü döver. Bunun bir ispatı ve doğrulaması da olamaz elbette.) söylediklerimi ciddiye alın, böyle bir tartışmaya veya karşılaştırmaya girmeden önce bir daha düşünün... demek istiyorum.

Tam bunları yazarken bir mesai arkadaşımız geldi odama... "Abi uğraşma çektirelim gitsin" dedi :)
Gene her zamanki gibi epeyce uzun yazacaktım, haydi kurtuldunuz gene. :)

Selam saygılarımla herkese kolaylıklar dilerim.

19.02.2021 13:10    

ozkul


geldi çok şükür. imzası ama bu şekilde öğreneceğiz artık.

> 1 <
Copyright © 2004-2022 SQL: 1.47 saniye - Sorgu: 76 - Ortalama: 0.01935 saniye