26.03.2007 10:05    

machinisteros
linke tıkladım açıldı. sorun yok gözüküyor.
free seçeneğini seç. daha sonra download reserved........... sürenin dolmasını bekleyip güvenlik kodunu girerek indirebilirsin

27.03.2007 11:59    

zaman yolcusu
selam arkadaslar nasılsınız ben bu form da yenıyım ve sogutma sıstmelerı hakında dokumanım var ve tam olarak ıstenen dokuman ıcerını de bılmem gerek ırtıbata gecerek paylasabılırım tesekurler ıyı calısmalar zaman yolcusu[t=thumbnail][/t]

27.03.2007 18:59    

gülcihan
Bende hala sorun var görünüyor neyse sanırım benim bağlantı hızı çok düşük ondan kaynaklanıyor. yinede emeğine sağlık bağarılarının devamını dilerim...
Saygılarımla....




Aramıza hoşgeldin zaman yolcusu, bizim burda belli bi konu yok yani iklimlendirme soğutmayı kapsayan herşey yayınlanabilir:)) doğalgazdan, tesisat, soğutma, iklimlendirme, havalandırmaya kadar herşey bizim knoumuza giriyor...
şimdiden paylaşımların için teşekkürler....
saygılarımla.......

27.03.2007 19:05    

limp_biscuit
arkadaşlar hakikaten paylaşımlarınız için çok teşekkürler... eger yardımcı olursanız iki 50şer m2 ( 7 * 7 )lik iki adet soguk hava deposu projesine ihtiyacım var.. ayrıca her turlu dokuman da işime yarayabilir... kullanılacak ekipmanlar bunların cekeceği elektrk gücü ve hesapları... şimdiden tesekkur eder herkese ii çalışmalar dilerim...

27.03.2007 21:37    

gülcihan
Merhaba limp_biscuit;
Elimde bi proje yok ama sana tavsiye edebileceğim istediğin herşeyi bulabileceğin bi kitap var M.M.O'nın yayınladığı Nuri ÖZKUL'un yazmış olduğu bir kitap" Uygulamalı Soğutma Tekniği" kesinlikle işine yarıyacağını düşünyorum....
Saygılarımla.....

28.03.2007 21:02    

limp_biscuit
tesekkur ederim

31.03.2007 10:56    

Ati_06
Merhabalar ben Kırıkkale Üni.Soğutma ve iklimlendirme Bölümü 2.sınıf öğrencisiyim...Bana acil sayılabilecek şekilde Soğuk Depo Projesi lazım...Piyasada insanlar haklı olarak Belirli bi ücret karşılığında veriyolar...Fakat öğrenciyiz...Öğrenci olan anlar bzim halimizden...Eğer Bu konuda bilgisi olan varsa lütfen bana yardımcı olabilirmi?..
Şimdiden Çok teşekkürler...Saygılarımla...

Ati_06 (31.03.2007 11:09 GMT)

31.03.2007 22:17    

gülcihan
ati_06 soğuk hava deposu hakkında elimden geldiğince yardımcı olurum kafana takılan yerleri sorarsın bende aynı ödewi hazırlıyorum ortak bi çalışma yapmış oluruz:)kolay gelsin.........
saygılarımla.........

06.04.2007 16:57    

fib81
Axemthermofloor arkadaşımıza cevap niteliğindedir.

İki gün önce yazma denemelerim elektiriğin kurbanı oldu onca yazdığım yazı havaya uçtu :) şimdi yorumumu baştan alıyorum:

Yerden Isıtma-Soğutma'nın avantajları dezavantajları ve dikkat dilmesi gerekenler hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Avantajlar:
Öncelikle Isıtma olarak ekonomik bir sistemdir.
* Sistem döşeme altından döşendiği için borularda pislenme tozlanma meydana getirmez böylece boru ömrü uzun olur. Bakım gerektirmez.
* Yine boruların döşeme altından geçmesi ortalıkta radyatör panellerin bulunmaması hem estetik açıdan hemde sağlık yönünden birebirdir. Çünkü Duvara monte edilen panel radyatörler zamanla kirlenmekte ve içleri tozla dolmaktadır ve ısı ile birlikte bu tozlar yüksek sıcaklıkta yanarak oda atmosferine karışmaktadır. Ve bu radyatörlerin duvara bakan kısımlarında duvarlarda islenme, tül ve perdelerde de kirlenme meydana getirmektedir.
* Sistem düşük sıcaklıklarda çalıştığı için (ortalama 30-60 derece nispetinde) buna bağlı olarak az yakıt tükettiğinden çevreye kirliliğine düşmandır.

Dezavantajlar ve Dikkat edilmesi gerekenler:

* Borularda ki en ufak arızada büyük bir prbolem ile karşı karşıyasınız demektir.
* Sistem döşenirken Alt zemine ısı transferini minimize edecek yalıtım malzeleri kullanılmalı ve iyi bir yalıtım sağlanmalıdır aksi halde alt komşunuzu ısıtırsınız :)
* Benim en çok takıldığım hususlardan birisi şudur. Bir lokal merkezde en çok ısı kaybı Pencere ve Kapı aralıklarından olur bu sistem pencereden olan kayıpları engellemekte biraz güçlük çeker.
* Çok soğuk olan memleketlerde konforlu ısı miktarını sağlayıp sağlamadığı hakkında da teraddütlerim var.
* Sistemin devreye girme süresi biraz uzun oluşu bir dezavantajdır.
* Sistemi bütün bir eve döşettiğinizde istemediğiniz yerleri de ısıtma mecburiyetindesiniz. Panel radyatörlerde açıp kapatma imkanınız var.

Genel olarak çok soğuk bir memlekette değilseniz ısıtma için güzel bir sistemdir ancak soğutma için aynı şeyi söyleyemem çünkü Isınan hava yükselir ( Mesela ben split klimalarda Soğuk havayı yukarı doğru üfleterek ısınmış olan havanın yavaş yavaş soğumasını sağlamak suretiyle serinlemeyi tavsiye ediyorum) bu nedenle özellikle benim gibi Adana ve buna benzer sıcak memlekette iseniz yerden soğutma ile tatmin olacağınızı hiç sanmıyorum.

Yorumlarım bunlardır saygılar sunarım...

fib81 (06.04.2007 17:02 GMT)

06.04.2007 22:16    

grkan19833
Merhaba arkadaşlar! Bu bölüm bence sadece bizim için değil, Türkiye için çok önemli bir bölümdür :)... Ben şu anda öğrenciyim ama geçen dönem hazırladığım bir ısıtma projem var onu sizlerle paylaşmak istedim. Hep sömürmek bana uygun değil...
Paylaşımım 7 veya 8 katlı bir apartmanın merkezi sistemle ısıtılmasıdır. Dosyada ısı kaybı hesapları, K değeri hesapları, ısı yalıtımı hesapları, cad çizimi, tablolar, projede kullandığım formlar, kazan, boyler,...vs hesapları kısacası herşey mevcuttur. Umarım işinize yarar...( Mutlaka birinin işine yarar :) ). Bu arada bu dönem iklimlendirme projesi hazırlıyorum fakat şu anda yarım ( hesapları bitti hava kanala dağıtımı yapıldı, menfezle yapılandırıldı, cad de dağıtım kanalları çizildi, santral şeması çizildi, izometrik çizim bitmedi, toplama kanalları bitmedi,fan seçimi yapılacak bunu gibi ufak tefek eksiklikleri var ) isteyen olursa bu projemi de siteye ekleyebilirim.

Bu arada bildiğimi zannettiğim bilgileri sizinle paylaşmak isterim yanlışım varsa lütfen düzeltin
fib81 arkadaşıma yardımcı olabilirim umarım

" Borularda ki en ufak arızada büyük bir prbolem ile karşı karşıyasınız demektir."; kullanılan malzemeler kaliteliyse ve işçilik iyiyse uzun bir müddet problem yaşamazsınız ( Tamamen para ile ilgili ), boruların dışarıdan bir etkiye maruz kalması neredeyse imkansızdır boru içerisinde dolaşan sıcak su nedeniyle boruda genleşme olabilir zaten borular döşenirken bu durum göz önünde bulundurulmaktadır. Ayrıca yerden ısıtmada ısı transferinin en uygun olduğu taban kaplaması ise mermerdir, dolayısı ile bu da para demektir, ki bu kadar parası olan birisi neden yerden ısıtma yapar bir tek onu çözemedim :).

"Benim en çok takıldığım hususlardan birisi şudur. Bir lokal merkezde en çok ısı kaybı Pencere ve Kapı aralıklarından olur bu sistem pencereden olan kayıpları engellemekte biraz güçlük çeker."; pencere ve kapı gibi bölgelerden oloan ısı kaybı mutlaka olacaktır fakat pencere ve kapılarda kullanılan malzemenin kalitesi hava sızıntılarının önlenmesi bu problemi çözecektir, tabi illaki bir kayıp söz konusudur, bu probleme hava sızıntısı olan veya ısı kaybının yüksek olabileceği bölgelere döşenen borunun daha sık döşenmesi ile çözüm vardır.

"Çok soğuk olan memleketlerde konforlu ısı miktarını sağlayıp sağlamadığı hakkında da teraddütlerim var."; Bu konuda benim de tereddütlerim var. Mesela daha önce kömür sobası ile ısınmış bir aile daha sonra yerden ısıtma sistemine geçerse bu ısıtmanın yeterli olmadığını düşünebilir, çünkü kömür sobası ile ancak bir oda ısıtılabilmektedir ve soba odayı gereğinden fazla ısıtır, fakat ben olaya teknik açıdan baktığımda bir problem göremiyorum çünkü insanlar için uygun konfor sıcaklığı 25 C civarıdır ( Ben güneş enerjisi ile yerden ısıtma üzerine çalışmalar yapmaktayım ve 25 C sıcaklık güneş enerjisiyle sorun bile değil). Bu sıcaklık sağlandığı sürece insanlar kendilerini rahat hissedeceklerdir, kömür sobasına alışmış ailede zamanla alışacaktır :)

"Sistemin devreye girme süresi biraz uzun oluşu bir dezavantajdır."; Bu konuda pek bilgim yok ama otomatik kontrol sistemleriyle sanırım bu problem çözülebilir

"Sistemi bütün bir eve döşettiğinizde istemediğiniz yerleri de ısıtma mecburiyetindesiniz. Panel radyatörlerde açıp kapatma imkanınız var."; Radyatörlerde olan açıp kapama imkanı yerden ısıtmada da vardır çünkü sistem döşenirken evin uygun bir yerine kollektör konulur ve dağıtım buradan odalara yapılır.

Ayrıca dediğim gibi ben güneş enerjisiyle yerdebn ısıtma üzerine çalışmalar yapıyorum ( Daha doğrusu yaptım ), Güneş enerjisiyle ısıtılan sıcak su ısıtılacak mekana gönderilerek mahal ısıtılabilir ki eviniz veya mekan güneşi iyi alan bir yerdeyse gayet maliyetli olan ısıtma problemi büyük ölçüde çözülebilir, güneş olmadığı zamanlarda ise sisteme takılan bir rezistans ile soru çözülebilir ki bu fazla bir yük getirmez. Ayrıca elde edilen sıcak suyu iyi yalıtılmış büyük bir depoda muhafaza edersek yine problemimizi büyük ölçüde çözmüş oluruz. Veya boyler sistemiyle kapalı devre güneş enerjili sistem kullanabiliriz.

kıscası sorunu çözme şeklimize bağlı olarak güneş enerjili yerden ısıtma bizlere büyük avantajlar sağlayablir.

admin (03.01.2018 20:13 GMT)

07.04.2007 07:48    

fib81
Alıntı

Arkadaşıma bilgi paylaşımı için teşekkür ediyorum ancak halen bir kaç husus var mesela ısı kaybı için illaki hava sızdırması gerekmez, Pencere camı ısı geçirgenlik katsayısı yüksektir eğer siz çift cam ve lamine cam kullanmıyorsanız bu ısı kaçışını engellemeniz zordur. Zaten bizim amacımız en ekonomik şekilde en iyi verimi sağlamaktır mühendisliğin temeli budur. Yoksa tak 5+1 lamine camı, sonra yerleri iyi bir ısı izolasyonundan geçir, üstüne ahşap parke döşe, duvarları ve tavanı yalıtım malzemeleri ile kapla, çıksın sana onbinlerce YTL masraf sonra koy bir tane ufak elektirikli soba bide üstüne çıkıp benim evim ekonomik ısınıyor diyebilirmiyiz Allah aşkına! :)

İşin esprisi bir yana tabii ki gerekli yalıtım ve izolasyonlar yapılmalıdır, bazı şeylerde masraftan kaçınılmaz örneğin su tesisatını döşeyen bir usta ile asla tartışıp adamın kafasını bozmayın yoksa herşey bittikten sonra tüm binanın tesisatını değiştirmek zorunda kalabilirsiniz ben bizzat yaşadım , zamanında usta yada çırak her kimse birisi çatlak bir boruyu tesisata bağlamış artık kasıtlımıdır değilmidir bilemem ben, onun vebali , sonra bir kaç yıl geçince ufak ufak sızan bu su damlaları biryerlerden damlamaya başlıyor tabii komşular birbirine giriyor o ayrı mesele, şurdandı burdandı derken hiç alakasız bir yerden çıktı su sızıntısının kaynağı (işin kötü yanı su bulduğu en kolay yoldan akar) daha sonra heryer şantiye gibi, olay bitti ama ne çektik.... Diyeceğim o ki işçilik burada çok önemlidir. İşçiliğin ise iyi olup olmadığını ancak devamlı surette başında durarak bilebilirsiniz. Borulardan bahsederken anlatmak istediğim buydu. Yoksa kaliteli boruda elbette düzgün işçilikle birlikte sorun olmaz.


Bir başka husus 25 derece ideal sıcaklık diyoruz. Doğrudur ancak bir Erzurum ile Bir Adana bu konuda mukayese edilemez işin dış hava sıcaklıkları birbirine eşdeğer olmadığı için Erzurumda ki vatandaşımız 25 dereceye ulaşabilmek için biraz daha fazla para ödeyecek bunun kaçarı göçeri yok 2x2=4...
Kollekktör konulabiliyormu tam bilmediğim için o konuda birşey diyemem.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Güneş enerjisini yıllardır kullanan biri olarak diyorum ki çok güzel bir sistemdir Ancak, bunu yerden ısıtma biçiminde kullanmak istenilen ölçüde ısınma ihtiyacını karşılayacağını sanmıyorum.

Ayrıca dediğim gibi ben güneş enerjisiyle yerdebn ısıtma üzerine çalışmalar yapıyorum ( Daha doğrusu yaptım ), Güneş enerjisiyle ısıtılan sıcak su ısıtılacak mekana gönderilerek mahal ısıtılabilir ki eviniz veya mekan güneşi iyi alan bir yerdeyse gayet maliyetli olan ısıtma problemi büyük ölçüde çözülebilir, güneş olmadığı zamanlarda ise sisteme takılan bir rezistans ile soru çözülebilir ki bu fazla bir yük getirmez. Ayrıca elde edilen sıcak suyu iyi yalıtılmış büyük bir depoda muhafaza edersek yine problemimizi büyük ölçüde çözmüş oluruz. Veya boyler sistemiyle kapalı devre güneş enerjili sistem kullanabiliriz.



İyi yalıtılmış tank maliyeti + Suyu belirli sıcaklıkta tutmak için Elektirik maliyeti + Kurulum maliyeti + Konfor.
Güneşi hiç görmediğiniz zamanlarda olabilir sadece elektirikle ısıtırım diye düşünüyorsunuz elektiriklerde kesik olabilir bütün bu olumsuzlukları gözönünde bulundurarak pratikte iş yapılır. teorik düşünce olarak güzel ama pratikte etkili olacağı kanaatinde değilim.
Amacım yermek veya olumsuz eleştiri yapmak değildir sadece en doğru bilgiye ulaşmak için düşünceleri paylaşmaktır hepinize saygılar sevgiler...

09.04.2007 21:34    

grkan19833
Benim yazımda belirtmek istediğim konu sistem yapılırken standartlara uygun malzemeler kullanılır ve işçilik iyi yapılırsa sistemin evin ısı ihtiyacını karşılayabileceğidir. Yoksa elbetteki ilk paragrafta yazdıklarınız pek akla uygun şeyler değil.
Ayrıca Erzurum ve Adana kıyaslamasına yapacağım yorum ise; Öncelikle sistem kurulurken şehrin veya o bölgenin yıl boyu göreceği güneş miktarını hesaba katmalıyız ki zaten bunu üstteki yazımda da belirttim ( belirmişim ama ben bile zor buldum :) ) kurulacak sistemi gözümüz kapalı kuracak değiliz, önce tabii ki kurulacak olan sistem bize bir avantaj sağlayacak mı sağlamayacak mı bu sistemin bir ön çalışması olacak. Yani diyeceğim gerekli çalışmalar yapılıp sistemin bize bir avantajı olduğu kanıtlanırsa sistem kurulmalıdır.
Kurulacak sistemdeki elektrik kesintisinde haklı olabilirsiniz ama unutmayım ülkemizde doğal gaz üretilmemesine rağmen ( Bence yanlış bir uygulamadır ama temelinde herkesin bildiği gibi ekonomi yatmakta, gerçi belediyeler zamlarla doğalgazı da ekonomik olmaktan çıkardı. Ankara'da yaşadığımdan dolayı bu konuda çok doluyum :) ) Türkiye genelinde birçok il doğalgaz ile ısınmaya başladı, ayrıca illere gitmeden önce sanayimizde çok yaygın olarak kullanılmaktaydı. Ve şimdi görüyoruz kış aylarında Rusya hoşuna gitmeyen devletlere şantaj yapmaya başladı ki bence her kış aynı haberleri okumaya alışmalıyız :). Türkiye örneğinde olduğu gibi bunlar tercih meselesidir bence.
Son olarak sıcak suyun depolanması örneğime de değinmek isterim, Ben üniversitede bu konuyla deneysel olarak ilgileniyorum benim depo örneğim bir alternatif olarak verilmiş bir örnektir. Doğal olarak bununda bir fizibilitesinin yapılması gereklidir. Elektrikle takviye edilecek sistem için farklı uygulamalarda düşünülebilir. Ama depo örneği yapılan hesaplarda uygun olarak görünürse elbetteki uygulanabilir.
Yapacağımız işlerimizi, kuracağımız sistemleri, alacağımız arabayı, veya başka herhangi birşeyi uygulamaya geçirmeden önce bunun uygun olup olmadığı konusunda mutlaka bir ön çalışma yapmalıyız yoksa iş işten geçtikten sonra pişman olmanın bir manası yok (Türkiye örneğinde olduğu gibi havaalanını yaptıktan sonra havaalanının karşısındaki dağın uçakların inişine engel olacağını keşfetmek pek işe yaramıyor ).

Yazdıklarınız aklıma geldikçe yazacak yeni şeyler buluyorum.
Alıntı
Bir başka husus 25 derece ideal sıcaklık diyoruz. Doğrudur ancak bir Erzurum ile Bir Adana bu konuda mukayese edilemez işin dış hava sıcaklıkları birbirine eşdeğer olmadığı için Erzurumda ki vatandaşımız 25 dereceye ulaşabilmek için biraz daha fazla para ödeyecek

Ben daha önce de yazmıştım güneş enerjisiyle yerden ısıtma konusuyla biraz ilgiliyim diye; alıntı yaptığım cümledeki Erzurum örneğinizde çok güzel bir detay var. Gerekli çalışmlar yapıldıktan sonra bu proje hayata geçirilebiliyorsa ( İllaki Erzurum olacak diye bir durum yok başka bir yer de olabilir. Varsayımımız bu projenin uygulanabildiği bir yer olduğu) Konfor şartlarının 25 derece olduğu ve dış sıcaklığın -15 derece olduğunu düşünelim eğer bu mahali ısıtmak için herhangi bir yakıt kullanabiliyorsak bir giderimizin olması kaçınılmaz, fakat bu mahal güneş enejili sistem kurmaya müsait ise ısıtma giderimiz minimum düzeye inmektedir. Üstelik aradaki sıcaklık farkı ne kadar büyük olursa ( tabii sistemin karşılayabileceği bir sıcaklık farkından söz ediyorum ) sistemin cebimizde bıraktığı para miktarı o kadar çok olacaktır.

grkan19833 (09.04.2007 22:55 GMT)

20.04.2007 21:21    

fib81
Şu garibim Hidrojen bi ortaya çıksa onu yakmaya başlasak iyi olacak işte ama elimizdekilerle idare edelim şimdilik :) Gürkan arkadaşım sen projeni bitirdiğinde izlenimlerin ile ilgili bilgi paylaşımında bulunursan çok memun olurum başarılar dilerim...

27.04.2007 11:27    

murat3457
selamun aleykum arkadaslar. oncelikle boyle bi bolum için tesekkurler. ben öğrenciyim ve bana iklimlendirme projesi ve hesapları lazım. çok aradım ama bulamadım. az bir zamanım kaldı teslim için. yardım ederseniz sevinirim.
grkan19833 arkadasımız var demiş gonderebilirse sevinirim. ya da sadece gurkan arkadasımız degil elinde olan birisi varsa gonderirse cok iyi olur.
eger isteyen olursa merkezi sistem 4 katlı bir binanın ısıtma projesi var. yardım edebilirim.
kolay gelsin.

27.04.2007 11:36    

altınay
yeni bolüm hayırlı olsun

28.04.2007 16:09    

grkan19833
Murat3457 arkadaşım mesajını okumayı başardım. İklimlendirme projemi aşağıya link olarak koydum, umarım işine yarar. Fakat daha önce de yazdığım gibi projenin bazı eksiklikleri var ( hemen hemen tamamlandı gibi ) artık gerisini sen tamamlarsın. Ben bu projeyi hocamın standartlarına göre çizdim sormak istediğin birşey olursa sorabilirsin. Bu arada bir dönem önceki ısıtma projemin üzerine iklimlendirme projesini çizdiğim için yeniden layer oluşturmak zor geldi kusura bakma. :D

admin (03.01.2018 20:13 GMT)

29.04.2007 09:42    

mlacin42
merhaba arkadaşlar ben de aranıza katıldım.elimde soğuk oda,soğutma kulesi ve soğutma ile ilgili döküman ve autocad çizimleri var.Ama bil.yanlışlıkla format attığım için hepsi gitti.geri almaya çalışıyorum başarabilirsem burdan sizinle paylaşmayı düşünüyorum.

02.05.2007 22:53    

grkan19833
Arkadaşlar benim elimde biraz var ama yeterli değil, acaba elinde Lokanta, restorant havalandırmasıyla veya iklimlendirmesiyle ilgili bilgi, döküman, proje, resim, vs. olan var mı? veya elinde bu tür dökümanı olup ta paylaşmak isteyen var mı? :)

19.05.2007 08:31    

onuno
arkadaşlar ben iklimlendirme soğutma bölümünde okuyorum ve bölümüm gereği 40 iş günü staj yapmam gerekiyor ve bununla ilgili örnek olarak staj raporlarına ihtiyacım var elinde olupta paylaşmak isteyen varsa bana ulaşabilirse çok sevinirim.....

onuno (20.05.2007 09:23 GMT)

03.06.2007 11:26    

axemthermofloor
Alıntı
fib81 :
Fib81 Axemthermofloor arkadaşımıza cevap niteliğindedir.
Kardeş yorumların için teşekkür ederim uzun süredir siteyi ziyaret edemiyordum bende yazdıklarını yeni gördüm ve yorumlarımı ekliyorum


İki gün önce yazma denemelerim elektiriğin kurbanı oldu onca yazdığım yazı havaya uçtu :) şimdi yorumumu baştan alıyorum:

Yerden Isıtma-Soğutma'nın avantajları dezavantajları ve dikkat dilmesi gerekenler hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.

Avantajlar:
Öncelikle Isıtma olarak ekonomik bir sistemdir.
* Sistem döşeme altından döşendiği için borularda pislenme tozlanma meydana getirmez böylece boru ömrü uzun olur. Bakım gerektirmez.
* Yine boruların döşeme altından geçmesi ortalıkta radyatör panellerin bulunmaması hem estetik açıdan hemde sağlık yönünden birebirdir. Çünkü Duvara monte edilen panel radyatörler zamanla kirlenmekte ve içleri tozla dolmaktadır ve ısı ile birlikte bu tozlar yüksek sıcaklıkta yanarak oda atmosferine karışmaktadır. Ve bu radyatörlerin duvara bakan kısımlarında duvarlarda islenme, tül ve perdelerde de kirlenme meydana getirmektedir.
* Sistem düşük sıcaklıklarda çalıştığı için (ortalama 30-60 derece nispetinde) buna bağlı olarak az yakıt tükettiğinden çevreye kirliliğine düşmandır.

Dezavantajlar ve Dikkat edilmesi gerekenler:

* Borularda ki en ufak arızada büyük bir prbolem ile karşı karşıyasınız demektir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kaliteli boru kullanılması ve borularda döşeme esnasında ek yapılmamasıdır. Plastik sanayiinde gelinen noktada PE-RT gibi 100 yıl ömür öngörülen ve 50 yıl garanti verilen yerden ısıtma boruları mevcuttur,yerden ısıtma yaptırmak isteyen bir kullanıcının kendisine verilen malzeme ve garanti sürelerine dikkat etmesi gerekmektedir. Tüm bunlara rağmen (iyi bir boru seçimi yapıldı, güzel bir işçilikle eksiz uygulandı) vatandaşın biri bastı matkabı deldi nolacak? evet bu bir problemdir ancak sanıldığı kadar büyükmüdür problemin boyutu ? uygulayıcının termal film veya kamerası varsa elbetteki hayır çünki anılan ürünlerle nokta tespiti yapmak ve ve tüm herşeyi kırıp sökmeden sadece sorun olan noktada tamirat yapmak mümkündür.
* Sistem döşenirken Alt zemine ısı transferini minimize edecek yalıtım malzeleri kullanılmalı ve iyi bir yalıtım sağlanmalıdır aksi halde alt komşunuzu ısıtırsınız :)
Evet yalıtım kesinlikle gerekmektedir. Ancak diyelimki yapılmadı sistemin negatif etkileneceği kesindir ancak komşuyu ısıtmak biraz abartılı olacaktır, sistemin tabandan kaybedeceği ısı miktarı %7-10'u geçmeyecektir.
* Benim en çok takıldığım hususlardan birisi şudur. Bir lokal merkezde en çok ısı kaybı Pencere ve Kapı aralıklarından olur bu sistem pencereden olan kayıpları engellemekte biraz güçlük çeker.
Kardeş bütün ısıtma ve soğutma sistemlerinde olduğu gibi yerden ısıtma-soğutmada da öncelikle mekanın ısı kayıpları hesaplanmalı ve bulunan ısı kayıplarını karşılayacak güçte bir modilasyon hazırlanmalıdır, doğru hesaplama ve buna uygun borulama yapıldığında sistemin pencere v.s. gibi bölümlerden olan ısı kayıplarını karşılayamama gibi bir sorunu yoktur çünki boruların; ne kadar metrede, hangi döşeme aralığında, hangi çapta, hangi derinlikte ve hangi rejimde ortama ne kadar ısı vereceği yani varolan ısı kaybını ne derecede karşılayacağı bellidir yeterki doğru hesap ve uygulama yapılsın.
* Çok soğuk olan memleketlerde konforlu ısı miktarını sağlayıp sağlamadığı hakkında da teraddütlerim var.
Yerden ısıtmada ortama verilen ısı miktarı uygulama yapılacak alan, boru sıklığı, boru çapı ve giriş su sıcaklığı ile doğru orantılıdır. Tüm bunlara dayanarak yeterli konforun sağlanıp sağlanamayacağı öngörülerle değil hesaplarla yapılır. Ortamdaki ısı kaybına göre birim zemin alanda sağlanması gereken ısı akısı tespit edilip hazırlanan modilasyonun olması gereken ısı akısını sağlayıp sağlayamayacağı mütalaa edilmeli ona göre konfor şartlarının yakalanıp yakalanamayağı öngörülmelidir. Yani olay ben döşerim o ısıtır-ısıtmaz abi değil sayısal ispat gerektirir.
* Sistemin devreye girme süresi biraz uzun oluşu bir dezavantajdır.
Evet sistem geç tepki verir, en güzel çözüm dış hava termostatı kullanmaktır.
* Sistemi bütün bir eve döşettiğinizde istemediğiniz yerleri de ısıtma mecburiyetindesiniz. Panel radyatörlerde açıp kapatma imkanınız var.
Hayır heryeri ısıtmak zorunda değilsiniz kollektörden istediğiniz bölgeyi kontrol edebilirsiniz
Genel olarak çok soğuk bir memlekette değilseniz ısıtma için güzel bir sistemdir ancak soğutma için aynı şeyi söyleyemem çünkü Isınan hava yükselir ( Mesela ben split klimalarda Soğuk havayı yukarı doğru üfleterek ısınmış olan havanın yavaş yavaş soğumasını sağlamak suretiyle serinlemeyi tavsiye ediyorum) bu nedenle özellikle benim gibi Adana ve buna benzer sıcak memlekette iseniz yerden soğutma ile tatmin olacağınızı hiç sanmıyorum.
Yerden soğutma termodinamiğin temel prensiplerinden ısı geçiş yönünün pozitiften negatife doğru olması ile alakalıdır. Yani sistem ortama soğuk vermez, ortamdaki ısıyı çeker. Burda soğutma terimi biraz abartılı olabilir maksat dış hava ile 10-15 C lik bir fark yaratmak ve ortamı serinletmektir. Bunun sağlanıp sağlanamayacağı da yine hesaplarla mümkündür. Zeminin belli bir derecenin altına düştüğünde insan sağlığını negatif etkileyeceği ve bağıl neme bağlı olarak çiğ oluşumu gibi faktörler vardır. Hesaplamada hangi ısı akısının ortamı ne derece serinleteceği ve bu akı sağlanırken zemin risk değerlerinin aşılıp aşılmayacağı kesinlikle bulunmalı ona göre uygulama yapılıp yapılamayacağına karar verilmelidir.
Yorumlarım bunlardır saygılar sunarım...
Benimde cevaplarım bunlardır. Saygılar sunarım....

Copyright © 2004-2022 SQL: 1.161 saniye - Sorgu: 101 - Ortalama: 0.0115 saniye