C ve C++ ile AutoCAD Programlama
(ADS & ARX)
internet - 15.09.2005 08:12
Bu konu eski sürümler için hazırlanmıştır, güncellenecektir.

İlk dersimizde herşeyden önce autocad programlama yapabilmek için bize AutoCad R14 ve Visual C++ derleyicisi gerekmektedir. Bu dersimizde de bize lazım olacak SDK ( software development kit – yazılım geliştirme paketi)’yi ve derleyicimiz içerisindeki ayarların nasıl yapılacağı anlatılacaktır.

Not: Bu ilk dersimizde ObjexctARX SDK’yi kurmak zorunda değiliz; isterseniz Autocad R14 dizinin altındaki ADSRX dizinin altında bulunan kütüphaneleri de kullanabiliriz.

AutoCad R14’de ObjectARX Programlama yapabilmek için VC++5.0 & 6.0 Ayarları

1. “obarxsdk.exe” ( Bu SDK’yi internetten download edebilirsiniz) çalıştırılarak ObjectARX kurulur.( Bu kurulumu C: dizininin altına kurmayı tavsiye ederim.) Kurulum tamamlandığında C:ObjectARX dizini oluşmuş olur. Bu kütüphaneye benzer bir kütüphane de AutoCad dizinin altında ADSRX dizini olarak vardır. Bu işlemleri bu kütüphaneleri kullanarak da yapabilirsiniz. Yalnız burada bu dizini C:’nin altına kopyalamanızı ve çalışmalarınızı burada yürütmenizi tavsiye ederim. Bu durumda bu dizin şöyle oluşmuş olur C:adsrx... Bu dizin bize lazım olacak bütün kütüphaneleri, dosyaları, header dosyalarını barındırır.

2. Bu durumda VC++5.0 derleyicisinin de bilgisayarınızda kurulu olduğunu kabul ediyorum. Derleyicinizi çalıştırın,önünüze boş bir sayfa gelecek, File menüsünden New seçerek yeni oluşturulacak projenin tipini yerini gibi bazı şeyleri seçmek için bir pencere karşımıza gelecektir buradan Projects bölümünden Win32 Dynamic-Link Library seçeneğini seçtikten sonra sağ tarafta bulunan Location bölümüne projemizi hangi dizinin altında oluşturacağımızı seçmeliyiz. ( Burada size C:/DENEME isimli bir dizin açmanızı öneririm) ve daha sonra Project name bölümüne de projemizin ismini ( Örnek olarak MYAPP isimli bir proje oluşturabiliriz) girerek ve OK tuşuna da basarak projemiz oluşmuş olur.

Not: Bu aşamadan sonra Visual C++6.0’da iseniz size bir pencere daha gelecek orada default seçeneği yani seçili olanı değiştirmeden enter’a basın.

3. Şimdi de projemizin ObjectARX yada ADSRX ile iletişimi kurarak yazacağımız kodları derleyebilmesi için gereken ayarlamaları yapacağız. Derleyicimizin menüsünden Project bölümüne gelip Settings’i seçerek Project Setting penceresini açalım. Burada Settings For bölümünden (en solda üstte) All Configuration’ı seçelim.

4. C/C++ bölümüne gelelim; Catogory penceresinden Code Generation’ı seçelim. Use Run-time Library penceresinden de MultiThreaded DLL ‘i seçelim.

5. C/C++ bölümünden ayrılmıyoruz; Catogory penceresinden Preprocessor ‘u seçiyoruz. Additional Include Directories penceresine C:ObjectARXinc ( adsrx için C:adsrxinc ) yazıyoruz. Preprocessor Definitions penceresindeki yazılara şunları ekliyoruz : RADPACK,ACRXAPP,_TABIR14 ( adsrx için sadece RADPACK.ACRXAPP)

6. Link bölümüne geçerek Additional library path penceresine C:ObjectARXlib

7. ( adsrx için C:adsrxlib) yazın.

8. Link bölümünde ObjectLIbrary module penceresine şu satırları ekleyin: ObjectARXlibacad.lib ObjectARXlibacedapi.lib ObjectARXliblibacge.lib ObjectARXlib
xapi.lib ( adsrx için adsrxlibacadlib.h adsrxlib
xapi.lib adsrxlib
xheap.lib )

9. Yine Link bölümünde Catagory penceresinden General ‘i seçin. Setting For penceresinden de Win32 Debug ‘i seçin ve Output file name penceresindeki dosyanın ismini *.dll ‘den *.arx olarak değiştirin. ( Örneğimizde deneme.arx olacak)

10. 8. basamaktaki işlemleri Win32 Release ‘i seçerek de yapın.

11. Artık OK tuşuna basabiliriz. Bütün ayarlarımız oluşmuştur, artık kodlarımızı girerek ilk örneğimizi derleyip AutoCad içerisinde çalıştırabiliriz.

Yazar: internet
İçerik:
Tag: C ve C++ ile AutoCAD Programlama (ADS & ARX)

Yorumlar :
pencereci   29.04.2010 13:54 #12791  

[img][t=thumbnail][t=thumbnail][/t][/t][/img]

dusadoruk   24.03.2010 22:24 #12652  

ÇOK KALİTELİ

nihalkvrk   04.12.2009 15:25 #12120  

niye kimse soruma cevap vermiyorrrrr

nihalkvrk   26.10.2009 09:33 #11918  

3d çizimlerde uygulanabiliniyormu?

tecnical   09.12.2008 21:10 #9743  

merhaba ben antalyadan mustafa ben kesınlıkle ıngılızce ve autocad öğrenmem gerekiyor bilgisi olan arkdaşların yardımlarını bekliyorum.

fukan   04.11.2006 12:59 #845  

merhaba ben musa elk.mühendisiyim obarxsdk nerden download edebilirim. teşekkürler

ismailcetin   07.11.2005 09:48 #135  

merhaba,

adım ismail çetin.inşaat mühendisiyim.Objectarx ile yakından ilgileniyorum.Küçük birkaç program da yazdım.Derslerinizi izleyeceğim.Deneyimlerinizi paylaşmaya devam ederseniz sevinirim.

tşk.

favori_cad   28.10.2005 08:56 #131  

selam ben düzceden ibrahim ilk öncelikle otocad kulanını inceliyen egitimi cd leri bilinmelidir sonra programlamaya gecilimedir diyiyiyorum tabiki proğramlama güzel birseydir ama programı incelemeden pragramlamakta olmaz...

Copyright © 2004-2022 SQL: 0.385 saniye - Sorgu: 34 - Ortalama: 0.01133 saniye