Bektaş ALTINOK - 15.06.2006 18:37
Autocad dosyalarınız en çok elektrik kesintisi olduğunda ya da network ortamında çalışıyorsanız network bağlantınızda problemler olduğunda bozulabilir.
Teknik olarak network ortamından açtığınız bir dosya bilgisayarınıza yüklenir ve siz save işlemi yapana kadar da network ile bağlantısı yoktur. Bu yüzden dosyanızı kurtarmak istediğimizde (en son kaydedilen hali, autosave ile) bakmamız gereken yer network ortamı olmayacaktır.
Özelikle autocad 2000, 2002 sürümlerini kullanıyorsanız hatch (tarama)komutunu kullanırken ya da sık taranmış bir alanın üzerinde Mouse ile hareket ettiğinizde autocad hata mesajı ile karşılaşmış olanlarınız vardır.
Bozulan bir dosyayı açmak için ilk yöntem recover komutudur.(zaten 2005,2006 ve 2007 bizi recover yapmamız için uyaracaktır.)
File/drawing utilities/recover. Bu komut dosyanızda önce objeleri ve blokları kontrol eder(audit ) ve varsa oluşan hataları size bildirirerek düzenler. Bu işlem sırasında da arızalı görünen stiller, bloklar onarılarak ya da göz ardı edilerek açılırlar.
Bir yöntem de (özellikle dosyanızı yanlışlıkla sildiğinizde)
Dosyanızın HDD üzerinde fiziksel olarak saklandığı yerde bildiğiniz gibi *. Bak dosyaları oluşur. (backup file) orijinal dosyanız açılmadığında yapmanız gereken bak dosyasının uzantısını autocad in dosya formatı olan .dwg olarak değiştirmek olacaktır. Bu yöntem çoğu zaman işe yarar ve dosyanızı en son kaydedilen hali ile açabilirsiniz.
Uzantı değiştirmek için *.bak dosyasının üzerine gidip sağ klik yapıp yeniden adlandır diyerek bak yazan yeri dwg olarak değiştirebilirsiniz.
Bu da dosyanızı açmanızı sağlamadıysa;( özellikle dosyanız elektrik kesintisi neden ile bozulduysa. Ben bu şekilde bozulduğunda aşağıdaki yöntem ile dosyamı kurtarabiliyorum.
Tools/options/files bölümünü açın.
Burada dosyanızı bulabilmek için iki yere bakmamız gerekecek.
1. Automatic Save File Location / Temporary Drawing File Location
Bu ikisi aynı browseri gösterir. Default değerleri değiştirmediyseniz.
2. Drawing Template File Location
Bu klasörlerde bakmanız gereken dosya uzantısı sv$ ve ac$ (autosave) dosyaları olacak. Burada dikkat etmeniz gereken konu dosya adları sizin verdiğiniz isimle görünmeyebilir. Bu yüzden dosyaları tarihe göre sıralayıp dosyanızın bozulduğu saate en yakın dosyaları deneyerek bulmalısınız. Tabiî ki bu dosyaları da açabilmek için uzantılarını dwg yapmanız gerekecek.
Anlattığım yöntemler ile dosyanızı büyük bir yüzde ile kurtarabilirsiniz. Ancak bunun için autosave sürelerinizi biraz kısaltabilirsiniz. Çok fazla kısalttığınızda ise örneğin 1 dakika. Sizin çalışmalarınızı etkileyecektir. Bir komutu çalıştırdığınızda autocadin autosave yapmasını beklemek hiç de hoş olmuyor özellikle 3d çalışıyorsanız.
Umarım bu yöntemleri kullanmak zorunda kalmazsınız.
İyi çalışmalar.
Created by ALTINOK
Bektas001@hotmail.com
Yazar: Bektaş ALTINOK
İçerik:
Tag: Bozulan Autocad Dosyaları, recover, bozuk dosya onarma, dosya kurtarma
Merhaba
konu açamıyorum sanırım o açıdan buradan sormak durumunda kaldım.
Autocad 2013 kullanıyorum bir önceki bilgisayarım 32 bit ti ve tüm çizimler bu şekilde yapıldı.
şimdi 64 bit lik bir bilgisayarım var. şimdi hiçbir çizimimi açamıyorum.
bunu düzeltmenin bir yolu var mı?
kendimce bir yol buldum ama sağlıklı değil çünkü keyfe keder açıyor arada hata veriyor.
chorme autocad360' a yüklüyorum dosyaları oradan pcye yeniden kaydediyorum. bu şekilde bir kaç projemin üstünde oynama yapabildim. fakat dediğim gibi devamlılığı olan bir durum değil. Canı istemediğinde açmıyor :(
çok insanın sevabına girdiniz inanın ki:))
teşekkürler emeğine sağlık
harikasınız!!!!!
yardımlarınız çok teşekkür ediyorum. dosyamı açtım bu sorunla çok karşılaşıyordum .ayrıca bozulan dosyalarla ilgili yazınızı okudum çok yardımcı oldu iyi varsınız...
ya benm autocad 2004 ama bozuk acamıyorum biri bana yrdım etsin yoksa bu dersten kalıcam
ben bunu hiç bilmiyordum ve duymamıştım başıma geldi projeyı yenıden çizmek zorunda kaldım sağolun sayenizde öğrendim cok tesekkurler
:blush allah razı olsun hocam..yoksa üç günlük çalışma yok olacaktı..
süper gerçekten çok sağolun
Bektaş hocam sağol yine çok değerli bilgiler verdin
cok tesekkurler biraz geç gördüm ama yinede bilinmesi gereken bilgiler saol
ben bunu hiç bilmiyordum ve duymamıştım da başıma gelmedi geldi de recover dosyası sayesinde kaybetmedim sağolun sayenizde öğrendim umarım başıma gelmez ama gelirse de bakacağım yeri bilmek içimi şimdiden rahatlattı saoğlun
Sağ olasın bektaş hoca çok zaman karşılaştığımız büyük bir sorunu aydınlatmışsın
daha önce karşılaştım ama nasıl yapacağımı bilmiyordum.şimdi öğrendim.sizlere teşekkür ediyorum
tesekkürler yuardımlar için
çok teşekkürler:)
cok teşekkürler ama biraz geç gördüm
elektrik kesintisi nedeniyle çalıştığım dosya bozuldu ve bak dosyalarınla da acamadım bilgile rsüper cok teşekkürler.
çok teşekkürler.......... çok işime yaradı....